EUR 1.9558
USD 1.6760
CHF 1.8083
GBP 2.1610
CNY 2.4598
you tube
mobile version

ЕП насърчава отпадъчни води в земеделието

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕП насърчава отпадъчни води в земеделието

mail09:45 | 07.02.2020прегледи 1020 коментарикоментари 0


Проблемите с водните ресурси в Европа могат да се облекчат, ако в земеделието се използват обработени отпадъчни води  

Ръстът на населението, урбанизацията и туризмът са фактори за нарастващото търсене на водни ресурси в Европа. От друга страна, промените в климата повишават риска от засушавания и недостиг на вода. Според прогнози до 2030 г. около половината от реките в Европа ще бъдат засегнати.

Селското стопанство отговаря за около половината от потреблението на вода в ЕС. За да бъде гарантиран достъпът на европейците до прясна вода, Парламентът работи по мерки за насърчаване на повторното използване на отпадъчни води за напояване. Комисията на ЕП по околна среда прие на 21 януари неофициално споразумение със Съвета по темата. Новите правила трябва да бъдат приети на пленарно заседание и в Съвета, за да се превърнат в законодателство.

Целта е да се гарантира, че оползотворените води са безопасни за хората и за околната среда. Законодателното предложение налага минимални изисквания за качеството на повторно използваните води, изисква постоянното им следене и кара пречиствателните станции да изготвят планове за управление на риска.

Властите в страните членки ще издават разрешителни за онези, които искат да се занимават с пречистване на водите, и ще следят за спазването на изискванията.

Общите правила на европейско ниво осигуряват еднакви условия за всички оператори на пречиствателни станции и селскостопански производители и гарантират, че няма да има пречки пред свободното движение на селскостопанска продукция в ЕС.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg