EUR 1.9558
USD 1.7262
CHF 1.7999
GBP 2.1866
CNY 2.4342
you tube
mobile version

ЕК облекчава изискванията за ОП

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

ЕК облекчава изискванията за ОП

mail08:45 | 06.04.2020прегледи 6490 коментарикоментари 0


Европейската комисия представи насоки за обявяването на обществени поръчки в условията на епидемия от Ковид-19. Предвижда се въвеждането на съкратени срокове при неотложни обстоятелства. При открита процедура срокът за подаване на предложения за участие в обществена поръчка може да бъде съкратен на 15 дни, ако има обосновани неотложни обстоятелства. При ограничена процедура срокът за подаване на заявление за участие може да бъде съкратен на 15 дни, а за подаване на предложение - на 10 дни.
Използването на "ускорена" открита или ограничена процедура следва правилата за равнопоставеност и прозрачност, като се запазва необходимостта от съревнование, дори при неотложни обстоятелства. При неотложни обстоятелства, които правят невъзможно прилагането на обичайните срокове, възложителите могат да съкратят сроковете при откритата или ограничената процедура, сочат напътствията.
При крайно неотложни обстоятелства се разрешава договаряне без предварително обявление. Възложителите могат да откриват обществени поръчки по този начин, "доколкото това е абсолютно необходимо, когато заради изключителни неотложни обстоятелства, предизвикани от събития, които не могат да бъдат предвидени от възложителя, не могат да бъдат спазени сроковете за откритата или ограничената процедура, или състезателната процедура с договаряне. Обстоятелствата, с които се обосновава крайната неотложност, в никакъв случай не трябва да се дължат на възложителя", отбелязва комисията.
В този случай възложителите използват изключение от основното правило за прозрачността, но трябва да бъдат изпълнени всички условия, а тълкуванието им трябва да бъде ограничително, пояснява ЕК. Допълва се, че изборът на изпълнител се свежда до едно предварително определено дружество, когато само то е в състояние да отговори на техническите и времевите ограничения, наложени от крайно неотложните обстоятелства.
Всеки възложител сам преценява дали са изпълнени условията за използване на подобна процедура и трябва да обясни избора си в доклад. При оценката на всеки отделен случай трябва да бъдат изпълнени няколко изисквания, сред които да са настъпили събития, които не могат да бъдат предвидени от възложителя; да са възникнали крайно неотложни обстоятелства по тази причина; възлагането на поръчки без съперници да бъде временно.
Броят на заболелите от Ковид-19, които се нуждаят от лечение, се увеличава и това са събития, които не могат да бъдат предвидени от възложителя, пояснява комисията. Допълва се, че днешните нужди на болниците също не са били предвидими. Пояснява се, че властите могат да възлагат поръчки по изключение, когато изпълнението би отнело повече време при прозрачна открита или ограничена процедура.
Договарянето без предварително обявление е възможност за посрещане на най-належащите потребности. То обхваща само времето до намирането на по-трайни решения, например със сключването на рамкови договори за доставки и услуги, възлагани по обичайните процедури, включително ускорени, допълва комисията. /БТА-ИКОНОМИКА ЕКСПРЕС/ /НЖ/

/РН/


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Туризъм: София е младежка дестинация

07:55 | 04-03-19 | 2728