EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Една българка в Токио

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Една българка в Токио

mail10:10 | 09.12.2012прегледи 4948 коментарикоментари 12


Дария Сърменова вече е част от екипа на EconomyNews.bg. Тя е студентка в Токио. Средното си образование завършва във Виена. Това е първата й кореспонденция от Япония. Да й пожелаем успех и много интересни репортажи.

Дария Сърменова, кореспондент на EconomyNews.bg в Токио
Как изглежда животът в Япония в съзнанието на едно момиче от България? Като предизвикателство и невероятно приключение!
Всеки, който не е бил в Азия, сигурно си представя, че пристигне ли там автоматично ще попадне в един абсолютно различен свят от този, в който е свикнал да живее. И ще се окаже съвсем прав! От самото кацане на летище „Нарита” (едно от двете в Токио), осъзнаваш, че от тук нататък всяко нещо, ще ти бъде безумно интересно.
Храната – най-голямата японска мания
Японците имат много мании, но най-голямата е храната. За тях храната е изкуство, начин на живот и постижение.
В тази високотехнологизирана страна това, което се рекламира най-много - било то по телевизията или на улицата, е именно храната! Хората в Япония се хранят само с най-качествените храни, което според някои, е ключът към тяхното дълголетие- все пак средната възраст тук е 80 години, което в сравнение с Европа например, си е истинско постижение.
Пазаруване в супермаркет
Токио е град, в който всеки ъгъл е оборудван със супермаркет. Тук можеш да си набавиш храна буквално навсякъде. Както в Европа така, и в Япония има вериги хранителни магазини. Единствената разлика е, че тук те са стотици!
Обикновен делничен ден. Ранен следобяд. Близкият супермаркет е пълен с хора, 90% от които са жени с деца. Професията на повечето жени тук е „домакиня”. Техните задължения се свеждат до това да пазаруват, готвят и да отглеждат децата си. Всяка пазарува това, от което има нужда, без да мисли много за качество и цена поради простата причина, че в Япония всичко е много качествено и много скъпо.
За нас, българите би било странно и дори немислимо да похарчим 6 лева за две краставици с диаметър от един сантиметър и дължина от петнадесет. Японците обаче са свикнали с това, защото за тях това е нормативът.
Плодовете и зеленчуците са безумно скъпи, което не означава, че по някакъв начин другите стоки, предлагани в магазините са по-евтини. За 200 грама сурово телешко месо ще олекнеш с 24 лв. Не трябва да се забравя обаче, че качеството на тази пържола ще бъде невероятно. Имайки предвид точно качествената храна дори и ние, българите с течение на времето се научаваме да свикваме с високите цени и просто да се наслаждаваме на празника в устата си без да му мислим много много.
Българският рафт слава
България може да е малка и не толкова популярна по света страна, но именно в супермаркета намираме нашия рафт слава. Японците ни обожават! Не вярвате? И аз не вярвах до момента, в който видях най-популярната марка за млечни продукти тук.
Тя се казва “Burugaria”, което в превод е името на скромната ни държавица.
От този момент нататък, всеки път, когато някой ме попита „От коя държава идваш?” и аз поясня, че съм българка, то тогава от отсрещната страна започва едно ах-кане от възторг и възкликване на думата „кисело мляко”.
Две са причините, поради които България е толкова ценена от японците – киселото мляко и сумото, но за второто по – нататък.
Да се върнем към храната. Имайки предвид, че минималната работна заплата в Япония варира между 642 ¥ и 821 ¥ на час ( приблизително 14 – 18 лева) , пазаруването на обявените в супермаркетите цени не е толкова учудващо за хората. Тук е мястото да отбележа разликата в цените в супермаркетите и в ресторантите.
Ресторанти и сладкарници
В Япония е по – изгодно да се храниш навън, отколкото да пазаруваш и да сготвиш вкъщи. Токио е град пълен с ресторанти и така наречените „кръчми за по 270 ¥ „ където получаваш всеки един артикул в менюто за шест лева – независимо дали поръчаш месо, риба или пържени картофи. Правейки просто сравнение с кварталния супермаркет осъзнаваш, че да ядеш навън е доста по – изгодно.
Говорейки за храната в Япония, би било престъпление да не спомена сладкарските умения на този народ. Лично в моите очи ( а и в очите на всеки един човек, посетил Япония), на земята не съществува страна, където да се предлага по-голям и по-хубав асортимент от сладкиши. Не е тайна, че японците изпипват всяко едно нещо, с което се захванат, до съвършенство, но сладкишите, които правят, радват всички сетива. По витрините на кафенета и магазини из цялата страна човек може да наблюдава и да се наслаждава на една феерия от крем, захар и уникални цветове. А що се отнася до вкуса на тези произведения на изкуството – не съществуват думи, които да могат точно да го опишат!
Накратко:слуховете, които се носят за уникалната храна в Япония, са абсолютно верни! Но тъй като не само храната тук е хубава, очаквайте продължение!

Бел.ред. Очакваме читателите да ни пишат какви теми ги интересува от Япония и биха искали Даря да разкаже за тях.

 


 
Коментари
 
cousin - 07-12-2012 г. 20:18:33

zdrawej dare, merci za pogleda wyrhu hranata tam, iskah da te popitam po edna zlobodnewna tema -- japonskata flotilia nezakonno izbiwa kitowe koito pod predtext na "research" se pojawjawat po pazarite, i spored poznati/kolegi mesoto im ne e nishto osobeno, dori prekaleno mazno. ti kakwo mislish po wyprosa? ako imash tlc, ili animal planet tv kanalite gledaj "whale wars". te sa modernite pirati, koito se zastypwat za delfini i kitowe.

Светлана Ралева - 08-12-2012 г. 13:21:57

Много интересен и много приятен за четене репортаж. Поздравления и благодарности за хубавите мигове! Лично на мен за Япония всичко ми е интересно; така че ще очаквам с нетърпение следващите репортажи.

Alex - 08-12-2012 г. 13:33:06

Здравей, ако можете напишете нещо за образованието. Нали все пак сте студент там. Колкото повече пишете, толкова по- хубаво.

Ани - 08-12-2012 г. 22:43:49

Опитала ли е чаената им церемония а може би прословутият им чай от ръчно брани стрити листренца зелен чай-мача нещо повече да обясни за качеството на храните им и асортимента като вид и разновидностти какво преобладава в менюто на японците като брой ястия на едно ядене и разновидностти Искам и да знам какъв е манталитета на тази нация и дали всеки плюе и хвърля по улиците както у нас и накрая ще ми е интересно за суровоядството и бонзай градините им

Svetlyo - 10-12-2012 г. 17:51:25

Забелязъл съм, колко бавно ядат японците. Младите - с европейски вилици/лъжици, а възрастните - с пръчици. Много полезен репортаж! Наистина, трябва да се замислим върху хранителните си навици! Все пак, имаме толкова хубави и екологични продукти.

 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4114