EUR 1.9558
USD 1.7264
CHF 1.8304
GBP 2.1746
CNY 2.4661
you tube
mobile version

Еврозоната ще постигне минимален ръст

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Еврозоната ще постигне минимален ръст

mail08:45 | 25.09.2019прегледи 456 коментарикоментари 0


Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност в региона на единната валута, се понижи през септември до 50,4 пункта от 51,9 пункта през август и прогноза на финансовите пазари за индекс на ниво от 52,0 пункта. Това е най-слабият растеж на общата бизнес активност в региона на единната валута от юни 2013-а година, показват предварителни данни от редовно проучване на агенция IHS Markit сред европейските мениджъри.

Промишленият PMI индекс в рамките на еврозоната е на ново близо 7-годишно дъно от 45,6 пункта спрямо 47,0 пункта месец по-рано и очаквания за слабо подобрение към 47,5 пункта. Това 83-месечно дъно на индекса е поредно доказателство за задълбочаваща се рецесия в промишлената сектор (индекс под важното ниво от 50,0 пункта).

Индексът PMI, измерващ активността само в доминиращата в еврозоната сфера на услугите, се понижи през септември до 52,0 пункта от 53,5 пункта месец по-рано и очаквания за индекс на ниво от 53,0 пункта, достигайки най-ниско ниво от началото на настоящата година.

Данните подсказват, че БВП на еврозоната вероятно ще нарасне с едва 0,1% през третото тримесечие, като самата бизнес активност отслабна сериозно в края на тримесечието, което не е добра предпоставка за последните три месеца на годината, коментира главният бизнес икономист на IHS Markit Крис Уилямсън.

На национално ниво общата бизнес активност през септември отбеляза спад в Германия за пръв път от 2012-а година насам, като тя отслабна и във Франция, макар и не толкова силно.

Според Фил Смит, главен икономист в агенция IHS Markit, Германия може да не отбележи растеж до края на 2019 година и добави: "Промишлените данни са просто ужасни. Цялата несигурност около търговските войни, перспективите пред автомобилната индустрия и Брекзит парализират новите промишлени поръчки, като през септември се наблюдават най-лошите резултати в производствения сектор от финансовата криза през 2009-а година".

Общият PMI индекс на Франция се понижи през септември до 51,3 пункта от 52,9 пункта през август в резултат на спад на производството и на новите поръчки към 4-месечни дъна. Индексът, измерваща промишлената активност, спадна до 50,3 пункта от 51,1 пункта през предходния месец, докато аналогичният PMI индекс в сферата на услугите - до 51,6 пункта от 53,4 пункта през август.

Данните за по-нататъшно влошаване на бизнес активността в еврозоната идва по-малко от две седмици, след като ЕЦБ предприеме нови стимулиращи икономиката в региона политики - намаляване на депозитната лихва с 10 базисни пункта до ново рекордно отрицателно дъно от -0,5% и рестартиране от 1-ви ноември на програмата за изкупуване на еврооблигации (известна като "количествени облекчения")  за 20 млрд. евро ежемесечно.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg