EUR 1.9558
USD 1.6530
CHF 1.8224
GBP 2.1559
CNY 2.4650
you tube
mobile version

Евродепутати за минимален стандарт при храните

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Евродепутати за минимален стандарт при храните

mail06:35 | 19.04.2018прегледи 2656 коментарикоментари 0


Евродепутатите Емил Радев, Андрей Новаков и Филиз Хюсменова внесоха изменения в Доклада за разликите в качеството на някои продукти в Европейския съюз и за въвеждането на минимални стандарти на храните и напитките. Предстои съвсем скоро Европейският парламент да обсъди този доклад. Новаков и Радев са направили предложение за пилотен проект на стойност 300 000 евро за изследване на храни с потенциален двоен стандарт.

Емил Радев, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ:

Знаем, че двойният стандарт при храните, по-лошото качество в Централна и Източна Европа са огромен проблем за милиони европейски граждани. Това не е проблем само на България, това е проблем на цяла Източна Европа. С този доклад се опитваме да вкараме такива поправки, които да въведат минимални стандарти на храните и напитките. По този начин да се изравнят стандартите в цяла Европа, да се спре дискриминацията на страните с по-малка покупателна възможност. Изрично подчертаваме, че въпреки по-ниското качество на храните и на други продукти, те пък са с по-завишени цени в някои страни от Източна Европа. Множество пъти сме забелязвали такива аномалии. Поставяме акцент за защита на потребителите със специални и диетични нужди. Те също са дискриминирани и там също трябва да се вземат мерки. С тези промени се опитваме за пореден път да вкараме такива промени в европейското законодателство, които да премахнат двойния стандарт при храните, напитките и другите потребителски стоки.

Филиз Хюсменова, евродепутат от АЛДЕ/ДПС:

Може би трябва да кажем защо този въпрос трябва да се разглежда на европейско ниво и защо трябва да се решава на европейско ниво. Функционирането на единния пазар дава възможност и реално право на всички европейски граждани да имат достъп до висококачествени стоки. Това е първо. Второ, с този двоен стандарт на хранителните продукти се дискриминират определени европейски граждани. Трето, става въпрос за доверието на потребителите и Комисията за вътрешен пазар и защита на потребителите се занимава и с този въпрос. Докладът, по който ние внасяме изменения, е един доклад по собствена инициатива на нашия колега от Чехия Олга Сехналова. Това е един доклад, който настоява този въпрос да се решава на европейско ниво, а не чрез палиативни мерки. Наивно е да смятаме, че всяка една страна по отделно би могла да се справи с този проблем. Този доклад няма правна проекция, но след като бъде гласуван в Европейския парламент той ще бъде представен на Европейската комисия и на Съвета и ще подпомогне тяхната работа. В работната програма на Европейската комисия за 2018 година се посочва, че се планира да се изготви нов търговски механизъм за потребителите, т.е. да се преразгледат стратегиите, да се преразгледат директивите на Европейския съюз за защита на потребителите и съответно - законодателството на Европейския съюз по отношение на защита на потребителите и търговските закони. Смятаме, че с поправките, които внасяме, бихме могли да подпомогнем работата на Европейската комисия. Това е част от приоритетите и на Българското председателство и чрез инструментите, които имаме в тази сграда, в Европейския парламент, смятам, че можем да допринесем за по-окуражаващи резултати при решаването на този проблем.

Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП/ГЕРБ:

Смятам, че моделът на действие, който използваме заедно с колегите за решаване на този проблем, трябва да бъде прилаган и всеки друг път, когато имаме такъв общоевропейски проблем особено обострен в България - всеки, чрез комисиите, в които работи, да направи най-доброто, така че да решим този проблем. В този ред на мисли ще се погрижа през бюджетна комисия в Бюджет 2019 да има достатъчно фондове и средства, които да се борят с двойните стандарти в храните - проблем, който е особено обострен в България. Заедно с колегата Емил Радев внесохме предложение за пилотен проект на стойност 300 000 евро, така че да финансираме изследванията на храни, за които предполагаме, че има двойни стандарти в отделните държави членки, за да изискваме минимални стандарти. Изключително разчитаме и на колегата Хюсменова, която доказа, че с работата си в комисиите също може да допринесе за такова общо решение. Смятам, че съвсем скоро ще имаме резултати от инициативата, която подехме. Този доклад, по който внесохме поправки, е изключително навременен, тъй като предстои подробно обсъждане на обявените от Европейската комисия минала седмица мерки за борба с двойните стандарти при храните и напитките.

Снимка: Европейски парламент


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg