EUR 1.9558
USD 1.6624
CHF 1.8175
GBP 2.1651
CNY 2.3806
you tube
mobile version

Доверие в € & недоверие в ЕЦБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Доверие в € & недоверие в ЕЦБ

mail07:05 | 18.06.2020прегледи 868 коментарикоментари 0


Общественото доверие към Европейската централна банка (ЕЦБ) е спаднало през последното десетилетие повече, отколкото към която и да било друга институция. В същото време доверието в самото евро остава стабилно, сочи проучване, цитирано от Ройтерс и БТА.

След като на практика изчерпа паричната си политика от глобалната финансова криза, ЕЦБ стана обект на критики и съдебни дела, а това повдигна въпроси и за нейната политика, и за начина, по който тя контактува с обществото.

Банката обяви, че започва да преразглежда стратегията си, но това начинание бе отложено заради кризата, предизвикана от новия коронавирус. А пък самата пандемия я принуди да вземе по-радикални мерки.

В сравнение и с европейските, и с националните институции доверието в ЕЦБ изглежда е засегнато непропорционално от кризата, отбелязва самата ЕЦБ.

В резултат доверието в ЕЦБ е по-ниско, отколкото в Европейската комисия и Европейска парламент, макар че 76 на сто от гражданите на страните от еврозоната подкрепят самото евро.

Най-скептично настроени са германците и австрийците, които отдавна критикуват ЕЦБ за прекомерно либералната й парична политика и в момента вярват повече в националните си правителства, отколкото в ЕЦБ.

Страни, които пострадаха повече по време на дълговата криза като Гърция и Испания, също са сред скептично настроените към ЕЦБ.

Макар в изследването да се посочват няколко потенциални решение, авторите на изследването отбелязват, че ЕЦБ има проблем с комуникацията.

Доверието в ЕЦБ може да се засили, ако комуникацията стане по-разбираема за хора с различно равнище на образование и ако се решават проблеми на граждани от различни части от еврозоната, съветват авторите на изследването.

  


Тагове: ЕЦБ, евро, доверие
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg