EUR 1.9558
USD 1.6107
CHF 1.8128
GBP 2.2050
CNY 2.4903
you tube
mobile version

Деликатеси от месо на източнобалканска свиня

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Деликатеси от месо на източнобалканска свиня

mail09:07 | 01.10.2020прегледи 284 коментарикоментари 0


Научен център по земеделие – Средец взе участие в Изложение и дегустация на местни продукти в гр.Средец, организирано от СНЦ „ МИГ СРЕДЕЦ“, като бяха представени два продукта: Дядо „НЦЗ – Средец” и Филе „НЦЗ – Средец”, произведени от месото на Източнобалканската свиня.

Източнобалканската свиня е единствената запазена досега в чисто състояние наша автохтонна порода свине, която се отглежда пасищно и това се дължи на редица нейни предимства – добра адаптивност към екстремните условия на района, здрава конституция, силно изразено стадно чувство, голямо дълголетие, добра устойчивост на болести, вкусно и качествено месо, подходящо за производство на деликатеси.

Деликатесите предизвикаха голям интерес и заслужено получиха одобрението на публиката. След като дегустираха дядото и филето, хората изразяваха своето задоволство от вкуса и качеството им. Адмирации получихме от кмета на общината инж.Иван Жабов, който беше специален гост на щанда.

Продуктите са ноу-хау и са резултат от научноизследователски проект ТН №4 към Селскостопанска академия на тема „Оценка потенциала на Източнобалканската свиня за производство на месо и месни продукти с високо качество и здравословна стойност”. Ръководители на работния колектив са доц. д-р Надежда Палова – Директор на НЦЗ - Средец и проф. д-р инж. Теодора Попова от ИЖН - Костинброд. Суровината за производството на деликатесите е получена от Източнобалкански прасета, отглеждани във фермата на НЦЗ – Средец по традиционна технология и подхранвани с биологични фуражи, собствено производство на НЦЗ. Стадото е нуклеус за породата и представлява национален генофонд.

Това е първото участие на тези деликатеси в кулинарно изложение, но успеха който постигнаха е признание за отличната работа на екипа.

Още веднъж доказахме, че месото от Източнобалканската свиня може да отговори на нарастващия интересът към продукти, произведени от животни, които се отглеждат природосъобразно.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg