EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Две седмици мерят вредните газове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Две седмици мерят вредните газове

mail14:00 | 14.10.2010прегледи 1311 коментарикоментари 0


Нормални стойности на пропусканите газове измери уредът димомер на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" на първия спрян автомобил - малък товарен камион "Мерцедес", в началото на акция "Пушек".
Проверката се състоя на околовръстния път на София - преди разклона за с. Казичене. От днес инспекторите на "Автомобилна администрация" ще проверяват в рамките на следващите 14 дни нивата на отработените газове и вредни емисии на превозните
средства за обществен превоз на пътници и товари на територията на цялата страна. Това обясни пред журналисти министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, който присъства на първата акция.
По думите на министъра отражението, което дават тези превозни средства върху околната среда, е много голямо и министерството е изработило специална стратегия с мерки и конкретни действия, свързани с ограничаването на вредното им въздействие. Акция "Пушек", започнала с днешната проверка, е част от тези мерки за подобряване на екологичността и безопасността на автомобилите.
Предвидената в наредба на министерството санкция е парична глоба от 50 лева и спиране на превозното средство от движение -  до отразяване на техническите му неизправности и привеждане на отработените газове до разрешените в наредбата нива, каза Цветков. Нередовните превозни средства ще минават на извънреден технически преглед за доказване на изправността си. За да няма съмнение в това, на водача на автобуса ще бъдат отнемани регистарционния талон и стикерът за технически преглед, обясни министърът.
Кампанията няма да бъде временна, а ще се повтаря многократно, увери той.
Личните автомобили не са обект на тази проверка, но рейсовете на градския транспорт ще бъдат щателно проверявани, уточни за БТА Александър Цветков.
Техническите пунктове, издали фиктивни разрешителни на неизправни автобомобили, ще бъдат санкционирани. Вече има четири с отнет лиценз, припомни министърът.
Александър Цветков каза, че за недобро състояние на гумите, каквато акция наскоро започна, вече са съставени над 140 акта.
Очаквам акция "Пушек" да извади от строя много превозни средства, прогнозира той.
Министърът подчерта, че в бъдеще за всеки, който си купува по-екологична кола, това ще бъде по-изгодно, защото ще плаща по-ниски данъци за нея.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 909