EUR 1.9558
USD 1.7990
CHF 2.0155
GBP 2.2997
CNY 2.4822
you tube
mobile version

Да разглеждаш Виена от трамвая

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Да разглеждаш Виена от трамвая

mail17:26 | 19.09.2023прегледи 773 коментарикоментари 0


Трамвайната мрежа на Виена е шестата по дължина в света и минава покрай множество градски забележителности. Само мегаполиси като Москва или Мелбърн имат по-големи трамвайни мрежи от Виена, разказват авторите на пътеводителя "Да откриеш Виена през трамвая".

Авторите на книгата "Да откриеш Виена през трамвая" Бепо Байерл и Томас Хофман препоръчват пътуване с трамвай, което би трябвало да направи всеки посетител на града. Един от най-интересните маршрути според тях е с трамвай D в посока Нусдорф.

Ако се качите на Централна гара, пътуването ще ви отнеме около 50 минути, а до края на маршрута са 32 спирки. По време на това мини пътешествие ще минете покрай някои от най-известните виенски забележителности като сградата на парламента, Виенската опера, най-големия немскоезичен театър Бургтеатър или сградата на Виенския университет.

Друго пътешествие, което според авторите е "задължително", е маршрутът на трамвай 62 до Лайнц. Пътуването до крайната станция трае 39 минути, а общият брой на спирките е 26. От централния площад Карлсплац линията стига до Хайднпарк.

След това трамваят се движи по Айхенщрасе край железопътна линия в посока Грац. Там можете да видите нещо нетипично за представите ни за Виена - лошо измазани тухлени къщи. В книгата се разказва и за социалната жилищна политика и първите виенски работнически домове, които вече са паметници на културата. Това са били първите работнически къщи във Виена, разказва Байерл.

След това трамваят отива до моста Филаделфия. Той е кръстен е така, тъй като един от първите локомотиви, използвани във Виена, е внесен от Филаделфия. В книгата можете да намерите още много допълнителна информация за конкретни места, край които минава трамвайната линия. Например за Хайднпарк, който е получил името си от факта, че някога там е погребан композиторът Йозеф Хайдн. 

Снимки: © Johannes Zinner / Wiener Linien

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg