EUR 1.9558
USD 1.6405
CHF 1.8066
GBP 2.1867
CNY 2.4940
you tube
mobile version

Градинарите получават по 541 евро за ха

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Градинарите получават по 541 евро за ха

mail07:10 | 21.10.2020прегледи 288 коментарикоментари 0


Въпреки милионите левове подпомагане, производството на плодове и зеленчуци у нас продължава да бъде неконкурентно и крайно недостатъчно  за задоволяване на потребностите в страната. Това сочи сравнителен анализ на неправителствената организация "ИнтелиАгро" за средствата по обвързаната подкрепа у нас през последните два програмни периода.

При средна ставка в ЕС от 251 евро на хектар , българските градинари са получавали двойно повече - 541 евро.

От данните в анализа става ясно, че страната ни държи едно от първите места по размер на субсидирането в сектор "Плодове и зеленчуци", но въпреки това той продължава да стои в графата "чувствителен".

Производството на плодове и зеленчуци в България не успява да задоволи вътрешното търсене при 16 от 19 изследвани култури през настоящия програмен период.

При някои култури като пипер, зеле, праскови, ябълки изобщо не се наблюдава увеличение на производството между двата програмни периода, което е озадачаващо предвид факта, че през първия период обвързано подпомагане не е предлагано, а през периода 2014 – 2020 г. за сектор "Плодове и зеленчуци" се отделят по около 40 милиона евро на година допълнително, обвързано с производството подпомагане.

Експертите от "ИнтелиАгро" препоръчват субсидирането да е обвързано с доказана ефективност. Да не се подпомагат с публични средства насаждения, които се разполагат в неподходящи за отглеждането им райони, а инвестициите в напояване и противоградова защита в застрашени райони, да са задължителни при субсидиране.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg