EUR 1.9558
USD 1.6145
CHF 1.8178
GBP 2.2126
CNY 2.4943
you tube
mobile version

Германия с максимален кредитен рейтинг

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия с максимален кредитен рейтинг

mail07:35 | 09.11.2020прегледи 300 коментарикоментари 0


Международната рейтингова агенция Фич (Fitch Ratings) потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на Германия в чуждестранна валута на максималното равнище "ААА" (лат. букви) със стабилна перспектива. Това се посочва в прессъобщение на Фич.
Рейтинговата агенция отбелязва, че оценката "AAA" е отражение на диверсифицираната германска икономика с висока добавена стойност, силните институции и трайно стабилните държавни финанси, които са дали възможност за силен политически отговор на пандемичния шок. Комбинацията от позицията на Германия като основен референтен емитент за еврозоната и свръхлибералната парична политика на Европейската централна банка е осигурила значителна гъвкавост на финансирането. Структурният излишък по текущата сметка подкрепя позицията на страната като нетен външен кредитор, допълва Фич.
Двете вълни на пандемията от Ковид-19 оказват значително влияние върху германската икономика и фискалната позиция на страната. Брутният вътрешен продукт (БВП) се сви с 9,8 процента на тримесечна основа през второто тримесечие, след което нарасна с 8,2 процента през третото тримесечие по предварителни данни. Това е по-бърз отскок от очакванията на Фич. Въпреки това пандемията доведе до много дълбока рецесия, изтъква агенцията. Тя прогнозира, че БВП на Германия ще спадне с 5,7 процента през 2020 година и ще се възстанови с темп от 4,8 процента през 2021 година и 3,2 процента през 2022 година.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg