EUR 1.9558
USD 1.8258
CHF 2.0456
GBP 2.3126
CNY 2.5162
you tube
mobile version

Германия: Икономиката временно е болна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Германия: Икономиката временно е болна

mail11:45 | 13.09.2023прегледи 468 коментарикоментари 0


Ръководителят на централната банка на Германия смята, че настоящото незадоволително представяне на стопанството на страната е само временно, като икономиката й е в добра позиция да се възстанови, предаде Ройтерс.

"Германия не е "болният човек на Европа" (определение все по често срещано в последните седмици заради слабото икономическо представяне на страната - бел. ред.). Мисля, че това е погрешна диагноза, която твърде лесно намира почва сред мнозина“, каза Йоахим Нагел, президент на Бундесбанк, пред бизнес вестника Ханделсблат. "Трябва да сме по-уверени в себе си."

Германската икономика, най-голямата в Европа, изпадна в техническа рецесия, след като се сви за две тримесечия в края на 2022 г. и началото на 2023 г. За периода април-юни на тази година брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия остана без изменение сравнение с предходното тримесечие. 

Ръководителят на централната банка на страната обаче беше оптимист в перспективите си. "В сравнение с други страни Германия е в добра позиция като цяло, а не само по отношение на заетостта и устойчивостта на дълга. Не трябва да позволяваме марката "Произведено в Германия“ да бъде омаловажавана. Германският икономически модел не е остарял, но се нуждае от актуализация", каза още Нагел.

Нагел спомена необходимостта от управление на енергийния преход, възприемане на цифровизацията и необходимостта международните търговски отношения да станат по-устойчиви. Той обаче се обяви против продължаването на субсидиите за електроенергия за германската индустрия, предложение, което в момента се обсъжда от водещи политици.

Базираният в град Кил Институт за световна икономика (IfW) ревизира надолу прогнозата си за БВП на Германия, като вече очаква той да се понижи с с 0,5 на сто за 2023 г., вместо с по-рано прогнозираните 0,3 на сто.

От там посочиха, че въпреки намаляването на проблемите по веригите на доставките, не се очаква нов импулс до края на годината, който да преобърне негативната тенденция. За 2024 г. прогнозата също беше понижена, като вместо ръст от 1,8 на сто БВП на най-голямата икономика в Европа се очаква да нарасне с 1,3 на сто.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg