EUR 1.9558
USD 1.6136
CHF 1.7803
GBP 2.2467
CNY 2.4952
you tube
mobile version

Възстановяване на европейската икономика

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Възстановяване на европейската икономика

mail14:02 | 23.12.2020прегледи 403 коментарикоментари 0


Европейската икономика ще продължи да страда от последиците от коронавирусната пандемия през първата половина на 2021 г. И докато Брекзит ще засегне най-вече Обединеното кралство, това ще има икономически разходи и за Европа като цяло, дори ако страната подпише търговска сделка с Европейски съюз преди 31 декември.

За 2021 г. „профилът на БВП зависи от начина, по който пандемията намалява“, казват анализаторите на Deutsche Bank. Пазарите през следващата година ще работят под двоен чадър на продължаваща фискална подкрепа чрез публични разходи и щедри програми за изкупуване на активи на централната банка, които ще гарантират, че правителствата могат да продължат да заемат при най-ниските ставки в историята.

Икономистите и анализаторите се надяват, че няма да им се налага да преразглеждат прогнозите си толкова често, колкото през 2020 г., когато правителствата редуваха налагането на строги карантини за борба с пандемията и отслабването на ограниченията - само за да бъдат принудени да се върнат отново към строги мерки от яростната втора вълна.

Още през ноември 2019 г. Организацията за икономическо сътрудничество и развитие прогнозира, че брутният вътрешен продукт в света ще се увеличи с 8% през трите години до 2022 г. Сега, тя вижда ръст наполовина от това ниво за същия период.

Поне международната организация може да каже, че „за първи път от началото на пандемията сега има надежда за по-светло бъдеще“. Но опитът се залага и за първи път ОИСР публикува два алтернативни сценария. 

Оптимистичният вижда, ваксините да работят, да се разпространяват ефективно и международното сътрудничество в борбата с пандемията да получи тласък с пристигането на новата администрация на САЩ. В песимистичния сценарий разпространението на ваксините е затруднено от логистични трудности, вторичните ефекти удрят доверието на хората в тях и трета вълна принуждава правителствата да въведат нови ограничения.

Разликата между сценариите нагоре и надолу? Около 7 трилиона щатски долара от брутния вътрешен продукт в света, еквивалентно на почти три пъти годишната продукция на Франция.

Пристигането на ваксините показва, че предстои някаква форма на възстановяване. Но то може да е колебливо или забавено.

Това ще бъде „дълго, но плитко възстановяване, с големи белези - ако всичко върви добре“, казват анализаторите на Bank of America. Подобно на други, те отбелязват, че първата половина на годината може да разочарова предишните очаквания за бързо възстановяване.

Нивата на безработица ще останат необичайно високи в целия регион, корпоративният дълг е най-висок за всички времена, а несъстоятелността и фалитите ще се умножат. Слабият първоначален растеж ще се окаже недостатъчен за коригиране на дисбалансите, донесени от рецесията през 2020 г., обобщават анализаторите на BofA.

Има обаче малка надежда, че новите ограничения, наложени в цяла Европа за коледния сезон, могат да имат по-малко въздействие от блокировките през първата половина на 2020 г. „Компаниите и потребителите са се научили да се адаптират“, пише главният икономист на UBS Пол Донован.

Утвърдените физически търговци на дребно, за разлика от чисто онлайн играчите, и развлекателните фирми, включително ресторантски групи, барове и кино вериги, могат да се възстановят през втората половина на годината. Това е така, защото в един момент потребителите ще се върнат към харченето на парите, които са били принудени да пестят през 2020 г.

Това от своя страна трябва да подтикне компаниите, които са забавили важни решения да инвестират отново, дори когато правителствата стимулират собствените си усилия за публични инвестиции, за да извадят икономиките от кризата. Ако това се случи, налице е увереност, че ваксините срещу коронавирус работят и правителствата са се поучили от грешките си през 2020 г., то възстановяването може да се ускори през втората половина на следващата година./Инфосток


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

България влезе в ERM 2 със сегашния курс

19:21 | 07-10-20 | 1582