EUR 1.9558
USD 1.6107
CHF 1.8128
GBP 2.2050
CNY 2.4903
you tube
mobile version

Всеки британец плаща по 5 лири за кралицата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Всеки британец плаща по 5 лири за кралицата

mail17:37 | 26.04.2016прегледи 4727 коментарикоментари 0


Наистина ли британската монархия е толкова скъпа и къде е в сравнение с другите европейски монархии, пита вестник The Independent . Според подлените данни британската кралица е най-скъпоструващият монарх в Европа. Но все пак не е най-скъпоструващият на данъкоплатците държавен глава. Тази чест се пада на Франция, където Елисейският дворец струва на хазната 103,5 млн. лири на година.
А колко струват монарсите на всеки данъкоплатец? Когато разделите сумата на броя на населението, нещата се променят драматично. Но не всеки плаща данъци. Според британското правителство, в Обединеното кралство има 29,7 млн. данъкоплатци. Това означава, че на един данъкоплатец кралицата възлиза на 1,26 лири на година.
Това може и да изглежда като „добра сделка“, но според някои реалните разходи за кралицата са далеч по-големи. Според движението „Република“, включвайки скритите разходи около кралското семейство, като охраната за 100 млн. лири – плащана от лондонската полиция – тогава сметката за данъкоплатците се покачва на 334 млн. лири, или около осем пъти над официалните данни. Това означава 5,21 лири на глава от населението и 11,24 лири на данъкоплатец.
Друг аргумент срещу получаваните от кралицата средства от хазната е, че тя си има достатъчно пари. Британската кралица е третият най-богат монарх в Европа.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg