EUR 1.9558
USD 1.6679
CHF 1.8136
GBP 2.1728
CNY 2.3881
you tube
mobile version

Връчиха Нобел за икономика 2019

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Връчиха Нобел за икономика 2019

mail14:00 | 14.10.2019прегледи 471 коментарикоментари 0


Абиджит Банерджи, Естер Дюфло и Майкъл Крамер печелят Нобеловата награда за икономика.

Американецът с индийско потекло Абиджит Банерджи, френско-американката Естер Дюфло и Майкъл Крамер от САЩ спечелиха Нобелова награда за икономика, съобщи Кралската академия на науките.

Триото беше отличено "за експерименталния им подход за облекчаване на глобалната бедност", заяви журито.

Наградата на „Риксбанк“ за икономически науки в памет на Алфред Нобел 2019 е присъдена за усилията за борба с бедността в световен мащаб.

„Тази година лауреатите въведоха нов подход за постигане на надеждни резултати от най-добрите начини за борба с глобалната бедност“, се казва в изявление на шведската Кралска академия на науките.

Французойката Естер Дюфло от Масачузетския технологичен институт става втората жена, носител на тази престижна награда. Първа през 2009 г. беше американката Елинор Остром за нейния анализ на икономическото управление: тя показа, че общата собственост, включително ресурсите, може да бъде ефективно управлявана от групи хора.

Наградата е създадена от шведската държавна банка през 1968 г., тя не се причислява към основните пет награди, договорени от Нобел в завещанието му през 1895 година.

Тя се присъжда ежегодно от Кралската академия на науките, като паричното обезщетение, както и размерът на други премии, е 9 милиона шведски крони (около 900 000 долара).

Наградата се връчва заедно с основните награди в Стокхолм на 10 декември, в деня на смъртта на Алфред Нобел.

Нобелова награда се връчва от 1901 г. по волята на индустриалеца и динамитен магнат Алфред Нобел. Неговият стремеж да популяризира науките и напредъка на човечеството идва след изобретението му - динамит, използван като инструмент за война, вместо първоначално предназначената му цел за добив.

Наградният фонд, около 900 000 долара безвъзмездна помощ, все още се финансира основно от богатството, оставил след себе си./БГНЕС


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg