EUR 1.9558
USD 1.6103
CHF 1.7734
GBP 2.2734
CNY 2.4959
you tube
mobile version

Ваксината пристигна в София

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Ваксината пристигна в София

mail07:50 | 26.12.2020прегледи 338 коментарикоментари 0


Тази сутрин в България пристигнаха първите ваксини срещу COVID-19. Здравният министър проф. Костадин Ангелов и шефът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев посрещнаха камиона пред НЦЗПБ.

Първата пратка съдържа 9750 дози ваксина, като тя е за над 4 хиляди граждани. Започва разпределението на ваксините за София, Пловдив и Бургас. През януари се очакват следващите пратки от ваксини до достигане на 62 хиляди дози. В останалите региони имунизациите ще започнат на 28 януари.
Броят на желаещите да се ваксинират се увеличава, а аз ще бъда първият ваксиниран, потвърди министър Ангелов.
Близо 45000 са желаещите да се имунизират, каза Красимир Гигов. Предстои разпределяне по 1100 дози във Варна, София, Пловдив и Бургас.

Ще бъдат предоставени информационни материали сред лекари и гражданите. Имунизирането ще се извършва в лечебните заведения и регионалните здравни инспекции.
За нас е много важно първите, получили ваксината, да са от работещите на първа линия, каза още министър Ангелов. Когато дойде по-голямо количество ваксини, имунизациите ще се извършват паралелно на различните групи, като усилията ще се насочат основно към домовете за възрастни хора, тъй като те са изключително сериозно рискова група, посочи още министър Ангелов.

Имунизацията срещу COVID-19 е препоръчителна и безплатна и се поставя по желание се казва в заповед на здравния министър.

Тя ще се извършва съгласно изискванията, посочени в чл. 11 от Наредба № 15 от 2005 г. за имунизациите в Република България, и след изразено информирано съгласие на лицето или законния представител на лицето чрез подпис в амбулаторния лист, който общопрактикуващият лекар издава за проведения преглед, и поставяне на ваксината или чрез подписване на бланка за информирано съгласие.

В заповедта на министър Ангелов е записано още, че Кампанията по ваксинирането се организира от регионалните здравни инспекции, а имунизациите се извършват от лекари в лечебни заведения за извънболнична и болнична медицинска помощ, регионални здравни инспекции, от лекари в специализирани структури на Министерство на вътрешните работи и Министерство на отбраната и от нарочно създадени за целта имунизационни мобилни екипи.

При необходимост в имунизационните екипи ще се включат и медицински специалисти от центровете за спешна медицинска помощ и здравните кабинети в детските градини и училищата или от други лечебни заведения.

Поискалите да се ваксинират трябва да попълнят следния документ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg