EUR 1.9558
USD 1.6236
CHF 1.7724
GBP 2.2518
CNY 2.5017
you tube
mobile version

Българска фирма доставя храна с дрон

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Българска фирма доставя храна с дрон

mail12:30 | 17.10.2014прегледи 955 коментарикоментари 0


Българската верига заведения за бързо хранене с готвена храна K-express осъществи експериментален опит за доставка на храна с летящ дрон на 2 октомври 2014 година. Тестовият полет се проведе в района на София и успешно пренесе кутия с храна до предварително определена точка. Дронът, използван за експеримента, е шест-роторен с ширина 80 см и товароносимост до 8-килограмови пратки, което е напълно достатъчно за една поръчка на меню за цяло семейство.
Дроните са безпилотни летателни апарати, контролирани от разстояние или чрез навигационен софтуер с автопилот. Съществуват различни видове според тяхната форма, скорост и функционалност. Изработени са от леки композитни материали с цел намаляване на теглото и увеличаване на маневреността, а размерите им варират от няколко сантиметра, до големината на изтребител. Някои военни модели летят на толкова големи височини, че не могат да бъдат засечени.
Доскоро такива апарати бяха използвани основно за военни цели, спасителни операции или научни изследвания, но в последните няколко години става все по-популярна идеята за употребата им за търговски цели, например – доставка на пратки. От Google, Amazon, DHL и други големи компании вече разработват и експериментират с използването на дрони за разнасяне на пакети до получател. Основното предимство на този тип доставка е избягването на всякакви задръствания и проблеми на пътя. Това позволява точно определяне на времето за доставка и най-вече – изпълнение в изключително кратки срокове, което е от особено значение при доставката на храна.
„Тъй като K-express предлага готвена храна, която се консумира предимно топла, проучваме възможности за реализиране на бърза доставка в градска среда. В тази връзка решихме да експериментираме с доставки на храна с безпилотни апарати, собственост на наши партньори, поради специфичното разположение на някои от големите ресторанти на веригата“ – сподели Ирина Йорданова, Мениджър Маркетинг и бизнес развитие на компанията.
K-express е българска верига ресторанти на самообслужване, кулинарни магазини и щандове за бързо хранене с готвена храна.. Първият K-express ресторант отваря врати през 2009 година.


 


Тагове: дрон, храна
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Кой и кога ползва данъчни облекчения при ипотека?

14:48 | 04-17-21 | 225