EUR 1.9558
USD 1.7937
CHF 1.8467
GBP 2.1837
CNY 2.5140
you tube
mobile version

България ще получи от ЕС 4,2 млрд. лева

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

България ще получи от ЕС 4,2 млрд. лева

mail12:46 | 30.11.2017прегледи 9678 коментарикоментари 0


Приемането на европейския бюджет за 2018 г. мина през трудни преговори, но се стигна до споразумение, като гласуването е предвидено за утре, казва българският евродепутат Андрей Новаков в интервю за БНР.

От него България ще получи 4,240 млрд. лв. междинни плащания. Вноската ни ще бъде 1,1 млрд. лв, потвърди евродепутатът Андрей Новаков. Това е над 4 пъти разлика от парите, които внасяме и парите, които получаваме.

Пари се получават по общо пет структурни и инвестиционни фонда: Регионално развитие, Социален фонд, За рибарство, за Развитие на селските райони, Кохезионен фонд. Наред с това има и т. нар. хоризонтални програми. Те са писани в Брюксел и се управляват там.

Такава програма, която е важна за България, е „Свързана Европа" и осигурява финансиране предимно в международни транспортни коридори. В България тази програма инвестира в пътя от Калотина до София ипсумата за този порект е извън общата сума по петте фонда.

„Моята идея е след 2020 година да стигнем още по-напред и да започне да финансира на 100 процента такива пътища, защото не може да разчита държавите да намират собствен ресурс. За съжаление има региони, които не могат да си позволят да съфнансират и 20 процента от подобни проекти, защото струват много пари", обясни Андрей Новаков.

Той уточни, че с европейски пари не може да се финансират пенсии и да се купува оръжие за отбрана. „Имаме нужда от общоевропейски решения за общоевропейски проблеми", каза в заключение българският евродепутат.

Снимка: photo ©AP Images/ European Union-EP


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg