EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

Бъдещето на Шести блок

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бъдещето на Шести блок

mail11:10 | 26.07.2018прегледи 605 коментарикоментари 0


Премиерът Бойко Борисов обсъди с Кирил Комаров, първи заместник-генерален директор „Росатом", изпълнението на проекта за удължаване живота на V и VI блок на АЕЦ „Козлодуй". "Продължаването срока на експлоатация на двата енергоблока на атомната ни централа е един от основните приоритети на правителството в областта на енергетиката", коментира Борисов.

По-рано в София се проведе тържествената церемония по подписването на заключителните документи за изпълнените дейности по договора между АЕЦ „Козлодуй“ и консорциума „Русатом Сервис“ – „Концерн Росенергоатом“ – „Риск Инженеринг“ за обосновката на възможността за удължаване на срока на експлоатация на Шести енергоблок до 60 години.

От страна на АЕЦ „Козлодуй“ предавателният протокол бе подписан от изпълнителния директор Иван Андреев, а от страна на „Русатом Сервис“ – от генералния директор Евгений Салков.

В събитието участваха министърът на енергетиката на България Теменужка Петкова, първият заместник генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на руската корпорация „Росатом“ Кирил Комаров, представители на АЕЦ „Козлодуй“, Българския енергиен холдинг, Агенцията по ядрено регулиране и предприятията на „Росатом“, които участват в реализирането на проекта – „Русатом Сервис“, „Концерн Росенергоатом“, ОКБ „ГИДРОПРЕСС“.

Резултатите от проведените в рамките на проекта дейности показаха, че обследваното оборудване, строителните конструкции и системи са в работоспособно състояние и, като се отчита съществуващата система за техническо обслужване и ремонт, могат безопасно да бъдат експлоатирани до 2051 г. при условие, че се провеждат дейностите за управление на ресурсните характеристики и се изпълняват посочените в заключенията препоръки.

„Заедно с партньорите ние извършихме колосална работа. Успешното осъществяване на проекта стана възможно благодарение на изключително отговорния подход към проекта от страна на руските и българските специалисти, културната близост и атмосферата на доверие. Ние си сътрудничим с България в областта на атомната енергетика повече от половин век. Предвид уникалния опит на „Росатом“, ще се радваме да окажем всестранна подкрепа на българските колеги и по други атомни енергийни проекти“, отбеляза Кирил Комаров.

„Запазването на капацитета и развитието на ядрената енергетика при стриктно спазване на международните норми за защита на околната среда и човешкото здраве е основен приоритет за българското правителство. След като през миналата година Пети енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ получи нов десетгодишен лиценз, днес проектът за удължаване на експлоатационния срок на Шести енергоблок е една от най-важните ни задачи за изпълнение на този приоритет“, заяви министър Теменужка Петкова.

„Ние планираме и по-нататък да развиваме сътрудничеството си за поддържане на експлоатацията на атомната централа, нейната модернизация и техническо обслужване. Освен това трябва да отбележим важността на АЕЦ „Козлодуй“ за развитието на социалната екосистема на общината. Като отговорен партньор „Росатом“ обръща специално внимание на благотворителните програми. Преди година подарихме на града детска площадка, а сега с финансовата подкрепа на „Русатом Сервис“ ще бъде построен съвременен спортен комплекс, който ще бъде достъпен за всички желаещи“, коментира Евгений Салков.

Справка:

Договорът между АЕЦ „Козлодуй“ ЕАД и консорциума АО „Русатом Сервис“ – АО „Концерн Росенергоатом“ - „Риск Инженеринг“ АД за изпълнение на дейностите за разработване на обосновката за удължаване на срока на експлоатация на Шести енергоблок на АЕЦ „Козлодуй“ до 60 години бе подписан на 28 януари 2016 г. Срокът за изпълнение на договора е 30 месеца.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg