EUR 1.9558
USD 1.7937
CHF 1.8467
GBP 2.1837
CNY 2.5140
you tube
mobile version

Британци купуват месо с неясен произход

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Британци купуват месо с неясен произход

mail17:45 | 15.08.2019прегледи 406 коментарикоментари 0


Доклад за проучване на местните власти във Великобритания сочи, че в 12 от дадените за анализ 69 продукта между юни 2018 и май 2019 г. има „месо с неясен произход или вид ДНК, необявени на етикета, съобщи вестник „Мирър”. Проучването е било насочено специално към продукти, за които  потребителите са се усъмнили в достоверността на информацията върху етикетите. Сред най-фрапиращите случаи били шунка, в която нямало никаква шунка, агнешки дюнери без агнешко и свински наденички, съдържащи също агнешко и говеждо.

Докладът се появява 6 години след скандала с конското месо, влагано в продукти, които бяха представяни за произведени от по-скъпи меса. Тогава възникнаха доста въпроси за правилата за безопасността и качеството на храните в Европейския съюз, за прозрачността и информацията върху етикетите, както и за международните измами и престъпления.

Според съветничката за стратегическата политика на бпитанската Асоциация на потребителите Сю Дейвис правителството и местните власти „трябва да се захванат с измамите в областта на храните”. „Притеснително е, че 6 години след скандала с конското потребителите продължават да бъдат заблуждавани относно месото, което консумират”, коментира тя.

Говорител на британската Агенция за хранителните стандарти обаче изтъкна факта, че местните власти са провели проучването изключително сред фирми, за които е имало предварителни съмнения, че не посочват истинското съдържание на храните на етикета, което намалява представителността на извадката. „Там, където пробите показват, че информацията на етикета не отговаря на съдържанието, ще бъдат проведени разследвания от местните власти и ще бъдат предприети адекватните мерки, включително неофициални предупреждения и принудителни действия като наказателно преследване”, категоричен бе той.

Социологически проучвания сочат, че над една четвърт от потребителите във Великобритания са ставали жертва на измами с хранителни стоки. Според оценките на анализатори това вероятно струва на хранителния бранш в страната до 12 млрд. паунда годишно

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg