EUR 1.9558
USD 1.6530
CHF 1.8224
GBP 2.1559
CNY 2.4650
you tube
mobile version

Бизнес пейзажът в ЕС, САЩ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнес пейзажът в ЕС, САЩ

mail09:35 | 26.08.2020прегледи 264 коментарикоментари 0


Потребителското доверие в еврозоната и в рамките на целия ЕС се подобри слабо през август, показват предварителни резултати от редовно проучване на ЕК. Това потвърждава очакванията, че след драматичния спад през април до 11-годишно дъно заради коронавирусната пандемия и свързаните с нея строги ограничителни мерки, последвалото постепенно разхлабване на тези противоепидемични мерки ще доведе до по-предпазливо и частично възстановяване на доверието на потребителите. Индексът на потребителското доверие в еврозоната се повиши през август с 0,3 пункта до -14,7 пункта, след като през предходните три месеца отскочи от априлското дъно на ниво от -22,7 пункта (най-ниското ниво от март 2009 година).

Бизнес активността в САЩ продължава да се подобрява през август, достигайки най-високо ниво от началото на 2019 година, тъй като компаниите в промишления и в сектора на услугите отчетоха възобновяване на новите поръчки, въпреки че броят на новите случаи на заразени с Covid-19 продължават да бъдат много в цялата страна, показват предварителни резултати от проучване на агенция IHS Markit за настоящия месец.

Индексът PMI, измерващ общата бизнес активност, нарасна през август до 54,7 пункта от 50,3 пункта през юли, достигайки най-високо ниво от февруари 2019 година.

Промишленият PMI индекс се повиши до 53,6 пункта от 50,9 пункта месец по-рано, отчитайки най-високо ниво от януари 2019 г., докато индексът, измерващ бизнес активността в сферата на услугите скочи до най-високо ниво от март миналата година от 54,8 пункта, след като месец по-рано беше на ниво от 50,0 пункта.

Силен ръст бележат новите поръчки както в промишлеността (скок на съответния индекс до 54,3 от 51,3 пункта), така и в сферата на услугите (повишение до 54,0 от 49,4 пункта)

Силно повишаване на PMI индексите над важното ниво от 50,0 пункта е ясен сигнал за растеж на частния икономически сектор, като този подем е факт, след като през второто тримесечие БВП на САЩ отбеляза рекорден спад с над 32% на годишна база в резултат на въведените по това време строги противоепидемични мерки и ограничения, които накараха редица бизнеси да затворят врати, а хората да си останат по домовете.

"Увеличаването на общия производствен ръст през август се дължи на по-силно клиентско търсенето“, се посочва в доклада на агенция IHS Markit. "Общият нов бизнес нараства за пръв път от февруари при това със солидни темпове. Промишлените компании регистрират по-голямо увеличение на притока на нови поръчки, отколкото през юли, докато доставчиците на услуги сигнализираха за ново увеличение на продажбите".

Рязкото подобряване на PMI проучването е факт въпреки продължаващото нарастване на коронавирусните инфекции в САЩ, като някои местни власти в тежко засегнатите от Covid-19 региони на американския Юг и Запад това лято бяха принудени или да затворят отново част от бизнеса, или да преустановят неговото рестартиране. Към 20 август в САЩ са регистрирани повече от 5,5 милиона случая на коронавирус, откакто започна пандемията, според данни на Ройтерс, в сравнение с около 4,6 милиона в края на юли.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg