EUR 1.9558
USD 1.6145
CHF 1.8178
GBP 2.2126
CNY 2.4943
you tube
mobile version

Бизнесът:Мораториум върху цената на тока

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Бизнесът:Мораториум върху цената на тока

mail12:20 | 08.07.2014прегледи 782 коментарикоментари 0


Мораториум върху решението на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) за цените на тока на свободния пазар.

Това ще поискат работодателите днес в Народното събрание, съобщи в интервю за Дарик радио Камен Колев, заместник- председател на Българската стопанска камара (БСК).

Той припомни проучване на Федерацията на големите енергийни потребители, което показва, че България е на второ място по скъп ток за големите промишлени предприятия.

По думите му това са металургическите и химическите предприятия, рудодобива и т.н. - тези, които определят структурата на икономиката и създават работни места.

"Изправяме се пред парадокса те да ползват на свободния пазар цена, която е по-висока от тази, която съседните страни, компаниите, техни конкуренти там, купуват от България. Т.е. изнасяме на по-ниска цена, а нашите фирми тук ползват на по-висока цена”, коментира Камен Колев.

Ние винаги казваме, че токът е евтин, но той е евтин за регулирания пазар - за домакинствата и от части за индустрията, която е на регулирания пазар, там има едно прехвърляне на тежестта от домакинства към индустрията, заяви още той.

"По-големият проблем е, че ние изнасяме една суровина, вместо да я преработваме и нашата индустрия да я ползва за производство на цветни метали, руди и т.н. химически производства и от там възвращаемостта да е по-висока.

Необходим е мораториум върху тези решения на ДКЕВР при формиране на цените за свободния пазар, така че нашите производители да могат при същите условия да ползват този ток, явявайки се на тези търгове. Да не става за сметка на по-евтин износ, от което да страдат нашите производители и износители всъщност”, заяви Колев.


Тагове: ток, бизнес, цена
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg