EUR 1.9558
USD 1.6136
CHF 1.7803
GBP 2.2467
CNY 2.4952
you tube
mobile version

Арселор Митал отнесе глоба за $366 млн.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Арселор Митал отнесе глоба за $366 млн.

mail15:31 | 30.06.2010прегледи 568 коментарикоментари 0


Европейската комисия днес глоби стоманодобивния гигант Арселор Митал с 276 милиона евро (336 милиона долара) заради договаряне на цените на арматурната стомана, предадоха ДПА и Франс прес.
Тази практика сред конкуренти е незаконна според правилата в ЕС. Комисията е глобила с общо 518 милиона евро 17 компании, взели участие в картела чрез 18-годишно тайно споразумение.
"Удивително е как толкова много компании са злоупотребявали с почти целия европейски пазар на строителни материали толкова дълго време и за толкова съществен продукт. Те сякаш са действали в планова икономика", се посочва в съобщение на еврокомисаря за конкуренцията и заместник-председател на Еврокомисията Хоакин Алмуния.
Картелът за арматурна стомана - основен компонент при армирането на бетон, предназначен за строителство - е създаден през 1984 година, като цените са били фиксирани във всички страни от тогавашния 15-членен ЕС без Великобритания, Ирландия и Гърция. Край на картела е сложен през 2002 година, когато участващата германската компания DWK/Saarstahl предала партньорите си.
По онова време България не е членувала в ЕС и съответно не е била засегната, уточни пред кореспондента на БТА в Брюксел говорителката на Алмуния - Амелия Торес.
Арселор Митал е най-известната компания от картелната група.
Останалите замесени компании са от Австрия, Финландия, Германия, Италия, Холандия, Португалия и Испания. 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg