EUR 1.9558
USD 1.7607
CHF 1.8218
GBP 2.2981
CNY 2.5672
you tube
mobile version

Армията пред фалит

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Армията пред фалит

mail17:20 | 28.04.2010прегледи 2426 коментарикоментари 0


Ангелов днес е представил на вниманието на министрите доклад за финансовото осигуряване на проекти за модернизация на българската армия. В доклада става въпрос за договора с френската фирма Еурокоптер. Министерството на отбраната е сключило договор за доставка на 12 броя вертолети "Кувер" за нуждите на ВВС и на 6 броя вертолети "Пантер" за нуждите на ВМС. Общата стойност договорите за на летателните апарати е 383 милиона евро. До края на 2008 година са доставени и заплатени 9 вертолета за ВВС, апаратура и резервни части на обща стойност 184 милиона евро. В началото на 2009 година са доставени още 2 вертолета и резервни части и е произведен, но не е доставен и последният 12-ти вертолет за нуждите на ВВС. Има договор между МО и банка Sociate Generale от 2006 година, съгласно който при невъзможност на МО да заплати цялата стойност на доставените и произведени вертолети, банката автоматично изтегля 60 % от стойността на всеки един от летателни апарати и на съответните резервни части за него. Банката предоставя тези средства на Еурокоптер. Така миналата година са изтеглени за 3-те вертолета за ВВС са изтеглени 76 милиона лева. През 2006 година, когато е сключен договора със Sociate Generale България залага депозит в размер на 240 милиона евро. Именно от този депозит френската банка е изтеглила милионите, за да ги предостави на фирмата - производител. МО не е получило тези 3 вертолета, но сега МФ отправя към МО искане за изтеглените 76 милиона лева т. е. бюджетът на МО ще бъде намален с толкова средства. Това е и причината издръжката на армията да е застрашена. Министърът посочи, че миналата година за доставените през първите 3 месеца на миналата година вертолети са искани средства от второто полугодие на годината да се прехвърлят в първото с цел да се заплатят тези 3 вертолета, но това не се е случило до изборите. "Къде са отишли средствата ще кажат други органи", коментира Ангелов.
 Той обясни, че е трябвало да бъде открит акредитив и за третия самолет "Спартан" , за който са необходими 20 милиона лева допълнително, защото той е произведен, но е не е доставен. В този случай 20 % от стойността на договора за закупуването на петте самолета са платени в началото. Ние сме платили първите два, а сега остава да платим третия до края на годината и след това ще прекратим договора. Всичко това поставя МО пред абсолютна невъзможност да изпълни своите задължения, коментира военният министър. Еурокоптер имат императивно изискване за плащане на доставените вертолети, така че България не може да вдигне във въздуха апаратите, докато не ги изплати изцяло. Той е поискал среща с президента и върховен главнокомандуващ на българската армия, за да го запознае със състоянието на финансовото осигуряване на модернизацията на българската армия.
Ангелов и Дянков вероятно още веднъж ще се срещнат с фирмите доставчици на летателните апарати и ще се търсят средства, както за изплащането на всичко, което е доставено, така и за прекратяване на договорите. Ангелов коментира и задължението на България за освобождаване на честоти - ангажимент, който страната ни пое при подписването на договора за присъединяване към ЕС. Честотите трябва да бъдат освободени за нуждите на универсални монилни далекосъобщителни системи и за нуждите на цифровото теле- и радио- разпръскване. Министърът припомни, че 2008 година са отделени целеви средства за отделяне на честотите в размер на 108 милиона лева. Миналата година е извършена много малко дейности и МО плати в края на годината 10 милиона лева на съответната фирма. По този въпрос ще бъде създаде работна група. МВнР ще направи искане до ЕК освобождаването на честотите да стане до 2015 година, тъй като МО няма възможност да направи това в регламентирания срок. Очаквайте подробности. /БГНЕС


Тагове: армия, фалит
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Най-често задаваните въпроси за ЕП

23:00 | 07-03-19 | 1558