EUR 1.9558
USD 1.6529
CHF 1.8150
GBP 2.1418
CNY 2.4403
you tube
mobile version

Актуалният статус на енергийните проекти у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Актуалният статус на енергийните проекти у нас

mail06:00 | 10.06.2016прегледи 3177 коментарикоментари 0


"Междусистемната свързаност и развитието на пазарите са ключът към сигурност на доставките и конкурентоспособна икономика." Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на 14-та годишна конференция на Газовата инфраструктура на Европа (Gas Infrastructure Europe), чиито домакин е "Булгартрансгаз". В рамките на GIE София е домакин и на среща на енергийните министри от страните-участници в Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, чиито ротационен председател през последната година бе нашата страна. По нейните думи, българското правителство работи целенасочено за постигане целите на Европейския енергиен съюз, свързани със сигурността на енергийните доставки  при приемливи за потребителите цени. "В този аспект, физическото свързване на газопреносните системи, разработването на собствени източници на нефт и природен газ и модернизирането на газопреносната ни система са трите основни "стълба", които ще ни гарантират успешна реализация на тези цели и ще увеличат енергийната независимост на страната и региона", отбеляза енергийният министър.

Какъв е актуалният статус на основните инфраструктурни енергийни проекти, чиято реализация е водещо условие за успешното превръщане в реалност на концепцията за създаване на газов хъб на територията на България?

Един от най-важните сред тях – интерконекторът Гърция – България, трябва да осигури на страната и региона реална диверсификация на източниците за доставка на синьо гориво. По думите на министър Петкова, първата необвързваща фаза на пазарния тест за проекта, която приключи в края на м. март, показа обнадеждаващи резултати. В рамките на тази фаза общо девет компании резервираха капацитет, който сериозно надхвърля проектния капацитет на интерконектора. "Това е доказателство, че проектът е жизнеспособен и икономически обоснован", заключи енергийният министър.

България е заявила своя интерес да участва и в изграждането на терминала за втечнен природен газ край Александруполис, който е една от възможностите за осигуряване на суровина от различни източници чрез интерконектора с Гърция. Министър Петкова припомни, че той е идентифициран и като проект от общ интерес за ЕС.

"През есента на тази година България ще има своята първа действаща междусистемна газова връзка, след като приключи изграждането на подводната част на интерконектора с Румъния", каза още министър Петкова. Тя припомни, че в началото на април "Булгартрансгаз" подписа договор с австрийската компания Хабау – един от европейските лидери за такъв тип строителство, а срокът за приключване на строителните дейности според контракта е 190 дни.

"Важен приоритет за нас е и междусистемната връзка с Турция, която осигурява достъп до всички настоящи и бъдещи входни точки и източници на природен газ в Турция", каза Теменужка Петкова. По нейните думи, газовата връзка България – Сърбия, за която от българска страна е осигурено финансиране в рамките на ОП "Иновации и конкурентоспособност", трябва да осигури липсващото звено от свързаност между националните газопреносни системи  на Балканите.

Пред участниците във форума министър Петкова се спря и върху модернизацията на националната газопреносна мрежа като едно от ключовите условия за повишаване на енергийната сигурност, осигуряване на конкурентни доставки и гарантиране на конкурентоспособна икономика. "България е инвестирала повече от 220 млн. лева за модернизацията и рехабилитацията на националната газова инфраструктура и продължава активните си усилия в тази посока", отбеляза енергийният министър. Четири от компресорните станции по транзитната мрежа – Странджа, Петрич, Лозенец и Ихтиман,  вече са обновени. След броени дни предстои да бъде въведена в експлоатация и последната от тях – тази в Петрич.

По думите на министър Петкова, тези усилия, заедно със стартиралото разширяване на газовото хранилище в Чирен, ще ни осигурят необходимата база за реализация на концепцията за изграждане на газоразпределителен център в страната. Подкрепата от страна на европейските ни партньори за тази концепция дава допълнителна увереност, че усилията на правителството са в правилна посока и ще гарантират устойчиво развитие на региона.

По думите на министър Петкова, енергийната сигурност е немислима без активните и целенасочени усилия за развитие на местния добив. "Приоритетното значение, което отдава българското правителство на тези усилия, е материализирано в успешно проведения конкурс за търсене в блок "Силистар" в дълбоко Черно море", каза тя. До няколко месеца се очакват и резултатите от проучвателните сондажи в "Блок Хан Аспарух".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg