EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

АЕЦ "Белене"- едва 24% подкрепа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

АЕЦ "Белене"- едва 24% подкрепа

mail16:20 | 22.03.2011прегледи 2432 коментарикоментари 1


Земетресението в Япония и последвалата криза в ядрената централа значително променят обществените нагласи към атомната енергетика. Това показват резултатите от експресно национално представително проучване на агенция Алфа Рисърч, проведено в периода 17 – 21 мат 2011 г. сред 800 пълнолетни жители от цялата страна.
В периода около присъединяването на България към Европейския съюз, когато ядрената енергетика беше изключително дискутирана, около три четвърти от българите подкрепяха нейното развитие. Днес общественото мнение е разколебано, а мненията са силно поляризирани. 51% смятат, че България трябва да изгражда нови атомни реактори. На противоположното мнение са 45% от интервюираните, т.е. с около една трета са намалели поддръжниците на ядрената енергия. В четири социални групи нейните противници доминират – сред младите, учащите, представителите на свободните професии и жените. Това са групите, които са традиционно ангажирани с проблемите на здравето и околната среда и по принцип в по-голяма степен подкрепят екологични каузи. Опасностите от радиоактивно замърсяване обаче повишават чувствителността към ядрената енергетика на все по-голям брой хора.
След случилото се в Япония, смятате ли, че България трябва да изгражда нови ядрени реактори?
Да, трябва - 50,9%
Не, не трябва – 45,2%
Без мнение – 3,9%
Може да се предполага, че публичната дискусия за безопасността на атомната енергетика като цяло и сигурността на проекта „Белене” в частност, сеизмичната активност в района, както и цената на изграждане на електроцентралата и евентуални алтернативни енергийни проекти влияят върху страховете на българите. Обратно, опасенията от по-висока цена на тока кара хората да продължават да подкрепят изграждането на нови атомни реактори.
Нарастващите страхове към момента водят до спад в подкрепата за АЕЦ „Белене”. Само преди 9 години подкрепа за втора атомна централа даваха над 80% от българите. Днес, ако можеха да вземат решение вместо правителството, 32% от българите изобщо не биха изграждали нови реактори, 44% биха изградили един допълнителен реактор в зоната на АЕЦ „Козлодуй”, а едва 24% биха изградили предвидените два ядрени реактора в Белене.
Ако можехте вие да решите вместо българското правителство, какво бихте предпочели?
Изграждането на предвидените два ядрени реактора в Белене – 24,1%
Изграждане на един реактор в зоната на АЕЦ Козлодуй – 44,2%
Въобще да не се изграждат нови реактори – 31,7%
Дори и поддръжниците на ядрената енергетика обаче са доста по-предпазливи, когато става въпрос за сигурност и избягване от икономическа зависимост. Едва 26% предпочитат изцяло руска технология за една евентуална бъдеще централа. 28% смятат, че правилният избор е западноевропейската технология, а още 37% подкрепят смесена технология (и западноевропейска и руска). Ограничаването на икономическата зависимост от една отделна страна е важен фактор във формирането на тези мнения. Доказателство за това е и фактът, че партийните симпатии поставят силни разделителни линии в тези оценки. Докато за привържениците на БСП руските технологии са категорично предпочитани, то сред привържениците на ГЕРБ и Синята коалиция ясно доминират предпочитанията към западните технологии.
По принцип каква технология за ядрените реактори смятате, че е по-добра?
Руска – 26,0%
Западноевропейска – 28,0%
Смесена (и руска, и западноевропейска) – 37,2%
Без мнение - 8,8%
Нарасналите страхове и недостатъчно ясните предимства на проекта „Белене” са в основата на обществения натиск за внимателна преценка на всички „за” и „против” и отлагане до този момент на решението за нова ядрена централа. За преобладаващата част от българските граждани проверките на Европейската комисия са най-важният фактор, на базата на който трябва да се вземе решение дали да бъде изграждана АЕЦ „Белене”. Това мнение споделят 50% от запитаните, други 22% са категорично против нова ядрена мощност, независимо от резултатите на проверката. За възможно най-бързо вземане на решението за нова ядрена централа се обявяват 26% от хората.
Трябва ли България да вземе възможно най-бързо решението за нова ядрена централа?
Да, трябва да го вземе възможно най-бързо – 25,9%
Да изчака проверките на ЕК и да вземе решението след това – 51,6%
Да се откаже изобщо от нова ядрена мощност – 22,4%
Изследването ясно показва, че в ситуация на нарастване на страховете за живота и здравето на хората, общественото мнение се променя динамично. В такъв контекст оценката за действията на правителството ще се основава на преценка на две, често противоречащи си групи аргументи, за сигурността и за икономическата ефективност.


 


 
Коментари
 
Elie - 22-03-2011 г. 16:36:06

При толкова простотия не може да има съмнение,че сме най-бедния народ на Европа.Защото,вероятно сме и най-прост.

 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg