EUR 1.9558
USD 1.8039
CHF 1.8380
GBP 2.3505
CNY 2.5817
you tube
mobile version

Австрийска банка изпрала 500 млн.евро?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Австрийска банка изпрала 500 млн.евро?

mail09:45 | 22.11.2019прегледи 384 коментарикоментари 0


Нов скандал развълнува австрийската общественост. Европейската централна банка (ЕЦБ) е отнела банковия лиценз на Англо Аустриан Банк - новото име на стогодишната Майнл Банк, бивша собственост на династията Юлиус Майнл, предаде БТА.

Решението на ЕЦБ влезе в сила на 15 ноември и според телевизионни изявления на ръководен служител на Австрийската служба за надзор на банковия пазар решението е обосновано с факта, че са нарушени правилата за изрядна дейност.

Станаха известни и резултатите от проучване на организацията Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), световна мрежа от разследващи журналисти, в което са участвали и журналисти от австрийското радио и телевизия. Според проучването от 2009 до 2015 година бившата Майнл Банк (по-късно Англо Аустриан Банк) е била част от глобална финансова структура, чрез която източноевропейски бизнесмени и банкери са превели минимум 500 милиона евро.

Парите са изпращани от 16 изправени пред фалит частни банки от Украйна, Литва и Латвия и са били внесени в офшорни фирми. Според разследването 113 милиона са собственост на руски бизнесмен, участвал в три фалирали банки. Използвани са били бек-ту-бек "тръст заеми", при които банката е била в ролята на посредник за заема между източноевропейската банка и офшорната фирма.

Същевременно седмичникът "Профил" съобщава, че бившата ръководителка на Националната банка на Украйна Валерия Гонтарева обвинява Майнл Банк в пране на пари. Според обвиненията банката е участвала в превод на най-малко 500 милиона евро от Източна Европа. "Майнл Банк знаеше, че клиентите й са фейк-фирми, които помпат пари в чужбина", пише "Профил". Според изявленията на Гонтарева, Майнл Банк е "подкрепяла прането на пари в Украйна", за което тя е информирала в края на 2014 година Евалд Новотни, управител на Австрийската национална банка по онова време. Новотни е потвърдил тези изявления, отбелязва "Профил".

В становище по случая Англо Аустриан Банк отрича всякаква вина: "Този вид сделки се практикуват от редица австрийски банки, често с много по-високи суми. Австрийската служба за надзор на банковия пазар знаеше с подробности за тази дейност в продължение на години. Англо Аустриан Банк е преустановила още преди няколко години тази дейност", пише в становището.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:
 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg