EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Как да избегнем данък лихва?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Как да избегнем данък лихва?

mail15:38 | 11.10.2012прегледи 17319 коментарикоментари 0


Данаил Алеков
Последствията от въвеждане на данък „спестявания” ще удари предимно малките и средни клиенти на банките, а събраните средства от това перо в бюджета ще бъдат много под очакванията на Симеон Дянков от 120 млн. лв. Това е мнението на голяма част от икономистите, които реагираха остро срещу решението за въвеждане на облога върху спестяванията. Въпреки острите дебати, от управляващата партия са категорични, че данък върху доходите от лихви ще има. Затова вместо да се търсят излишни полемики с управляващите, заинтересованите лица е по-удачно да потърсят начин за избягване на облагането.


„Новият” данък отдавна е наложен във всички държави-членки на ЕС. Опитите за избягването му са честа практика и по този случай ЕК през 2003г. приема Директива 2003/48/ЕО, която да ограничи възможностите на хитруващите. Директивата влиза в сила през 2005г., като всички държави-членки са длъжни да я транспонират в националното си законодателство. По този начин, влоговете на гражданите от ЕС в друга страна-членка започват да се облагат, при това напълно автоматично чрез система за обмен на информация по лихвени плащания. Системата се приема от всички държави-членки на съюза, с изключение на Белгия, Австрия и Люксембург, а впоследствие стигат до задморските територии на Великобритания като Монсерат, Ангуила и Каймановите острови.  

В държави като Лихтенщайн и Швейцария е невъзможно въвеждането на автоматизираната система за обмен на информация, защото това ще означава нарушаване на банковата тайна.
Затова започва прилагането на схема „Рубик”, при която всички налози се удържат още в банката, след което цялата сума се изпраща до съответните данъчни власти (т.нар. withholding tax = данък при източника върху лихвите от депозитите). Първоначално този данък беше 15%, но след 2011г. нарасна до 35%. По силата на различни договорки, ЕС започва да събира данъците на гражданите си дори в офшорните зони, прилагайки същата система. Обхватът непрекъснато расте, като всяка година в списъкът влиза нов „данъчен рай” (на 1 юли тази година се включиха и островите Търкс и Кайкос).
Кои са най-често срещаните начини за избягване на данък „спестявания” в Европа, според класацията на The Tax Experts?
1. Винаги може да прехвърлите парите си на сигурно място, където европейската директива (все още) не важи. След въвеждането на новия данък, огромни парични потоци „потеглят” в посока Сингапур и Хонг Конг – двете дестинации се най-предпочитаните убежища за парите на европейците. Класацията се допълва от САЩ (Делауеър), Бахамските и Бермудските острови, Сейнт Китс и Невис, Лабуан и Панама.
2. Съгласно европейската директива, новият данък се начислява върху печалбата от спестяванията на физическите лица. Тоест един корпоративен влог ще свърши идеална работа, но има някои общоприетите стъпки, които трябва да следвате. Най-често се прибягва до основаването на офшорен тръст – имуществото се прехвърля на попечител (обикновено местен адвокат), който е установен в юрисдикция, която не поставя изискване за облагане.
3. Новият закон ще облага лихвените плащания, което така формулирано включва всички форми на вземания по дългове – държавни ценни книжа, облигации, ценни книжа с фиксиран доход и други. В това число не попадат дивиденти от акции и капиталови печалби. Офшорните застрахователни облигации (Insurance bond) също не попадат под ударите на закона, а след приемането на директивата през 2005г. продажбата им се увеличава средно със 60% годишно.
4. Тъй като директивата се отнася само за държавите-членки на ЕС, ако станете гражданин на страна извън рамките на ЕС-27, също ще избегнете новият облог.

Всички тези отработени схеми, по които много европейци (предимно по-богати) се измъкват вече 7 години от „новия” данък показват само едно – големите пари преминават от една юрисдикция в друга. Правителството обаче очаква да раздвижи потреблението, а с него и икономическия растеж.
 


Тагове: лихви, депозити
 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905