EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

€221 млн. реализирани инвестиционни сделки у нас

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

€221 млн. реализирани инвестиционни сделки у нас

mail17:49 | 05.03.2024прегледи 368 коментарикоментари 0


През 2023 г. общата стойност на инвестиционните сделки спада от 294 млн. евро през 2022 г. до почти 221 млн. евро, според последния доклад на "Колиърс" (Colliers) за развитието на инвестиционния пазар в страната през второто полугодие на 2023, съобщиха от компанията. 

Над 60 на сто от обема се реализира през втората половина на годината, като трансакциите със спекулативни имоти и с активи, генериращи доход, са почти изравнени. Разпределението на инвестициите през 2023 г. по сектори е както следва: 42 на сто са офисни площи, следвани от хотели (17 на сто), търговски площи (13 на сто), земя за строителство (13 на сто), сгради със смесено предназначение (12 на сто), сделките с индустриални и жилищни площи са съответно 5 на сто и 1 на сто от обема за годината. 

Нивата на възвръщаемост на офисни и търговски площи запазват стойностите си от предходната година, а именно – 7,75 на сто. Търсенето на индустриални и логистични площи от страна на инвеститорите продължава. Продавачите, от друга страна, не са мотивирани да продават, конкретно в логистика и търговски паркове, поради високата себестойност за строеж. В резултат на това, нивото на възвръщаемост за този сегмент остава 7,50 на сто. Местните инвеститори продължават да са трайно активни на българския пазар през последните години, а през изминалата допринасят за 87 на сто от общия обем, което представлява петгодишен рекорд. 

В Западна Европа продължава спадът на инвестиционните обеми поради увеличените лихви, както и в резултат на очакванията на купувачите за намаление на цените в комбинация с липсата на мотивирани продавачи, които да отговорят на тях. Тази тенденция достигна и България, но в значително по-малка степен, благодарение на по-ниската задлъжнялост на местно ниво, както и на традиционно по-малките инвестиционни обеми, посочват авторите на проучването. 

Според компанията развитието на инвестиционния пазар на имоти в страната ще зависи от редица фактори. Приемането на страната ни в Шенгенското пространство и включването й като пълноправен член на Споразумението, както и въвеждането на еврото са предпоставки за засилване на интереса на чуждестранни инвеститори към България. Банките остават свръхликвидни с налични средства за кредитиране. Очакванията са лихвите да продължат да се движат на две скорости, а именно – ниски за покупка на жилище и по-високи – за финансиране на бизнес имоти. 

Прогнозите за глобална рецесия през 2024 г. намаляват, но това остава основна опасност за местната икономика (главно като външен, "внесен шок"), въпреки че икономиката в България не показва знаци на забавяне. "Колиърс" очаква инвеститорите да запазят интереса си към качествени имоти, дори и при евентуален спад на икономическата активност, поради високите нива на заетост и разумни нива на наеми, с изключение на сегмента на логистични площи, в който наемите през 2023 г. бяха причина за изчакване от страна на наемателите. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1038