EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Ера на икономии” предстои на Великобритания

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Ера на икономии” предстои на Великобритания

mail09:54 | 20.10.2010прегледи 541 коментарикоментари 0


Най-радикалното орязване на държавните разходи във Великобритания след Втората световна война ще бъде обявено днес, поставяйки началото на нова "ера на икономии", която ще подложи
на сериозно изпитание популярността и твърдостта на консервативно-либералната коалиция, съобщи ДПА.
Изправено пред безпрецедентен дълг, правителството, начело с Консервативната партия, е на мнение, че няма алтернатива на програмата за свиване на дефицита, предвиждаща намаляване на бюджетите на държавните ведомства с 25 до 40 процента.
"Бих желал да има друг, по-лесен начин, но няма алтернатива на старомодното орязване на държавните разходи", заяви премиерът Дейвид Камерън.
Според него поемането на Великобритания по пътя на финансовата стабилност е единственият начин да бъде избегнат кошмарът, който видяхме в Гърция.
Критиците твърдят обаче, че правителството поема огромен риск, "отивайки твърде далеч прекалено бързо", преди да има твърди доказателства за икономическо възстановяване.
За финансовата 2009-2010 година бюджетният дефицит достигна рекордните 155 милиарда британски лири (248 милиарда долара) или 11 процента от брутния вътрешен продукт (БВП).
От 1997 година държавният дълг нарасна от 400 милиарда британски лири до 1 трилион британски лири и вината за това правителството хвърля върху безразсъдното харчене през 13-те
години управление на Лейбъристката партия.
За разлика от лейбъристите, които подкрепяха намаляване на половина на бюджетния дефицит за четири години, новото правителство обеща да премахне структурния дефицит, което
означава да заличи напълно последиците от рецесията върху държавните финанси до 2015 година.
За да бъде постигната тази цел, се очаква британският финансов министър Джордж Озбърн да представи намаляване на разходи с около 83 милиарда британски лири в правителствените
служби, като парите за отбрана и образование ще бъдат защитени до известна степен, а здравеопазването и помощта за други държави ще бъдат пощадени изцяло.
Социалните разходи, които са лъвският дял от всички разходи за обществени услуги, ще бъдат засегнати най-тежко, с нов лимит на средствата за социални помощи и замяна на универсалните
детски помощи със система, която е обвързана с доходите.
Полицията, военните и съдебните власти също са предупредени да очакват съкращения, като профсъюзите и лобистки групи се подготвят да протестират срещу "безжалостните" съкращения, които според тях най-тежко ще засегнат най-уязвимите групи.
Профсъюзите предупредиха, че в държавния сектор 750 000 работни места за заплашени от закриване, докато консултантската компания PriceWaterhouseCoopers оцени, че до 2014-2015 година ще бъдат закрити 1 милион работни места, тъй като частните фирми, които снабдяват държавния сектор ще бъдат закрити.
Като се има предвид, че проучванията на общественото мнение сочат, че мнозинството британци изглежда подкрепят необходимостта от намаляване на дефицита, анализаторите са на
мнение, че протестите няма да достигнат мащабите на протестните действия във Франция или в Гърция и други южноевропейски страни по-рано тази година.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg