EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

„Газпром” спря газа за Украйна. Ситуацията в България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Газпром” спря газа за Украйна. Ситуацията в България

mail07:15 | 26.11.2015прегледи 1607 коментарикоментари 0


Вчера "Газпром" съобщи, че спира доставките на газ за Украйна, след като Киев не успя да направи авансово плащане за нови количества. Директорът на "Газпром" Алексей Милер заяви, че до 7.00 часа по Гринуич украинската компания "Нафтогаз" е използвала целия газ, за който е платила, и до момента не е извършено ново авансово плащане. Милер добави още, че отказът на Киев да купува руски газ представлява сериозен риск за транзита на газ за Европа през Украйна.

Няма основание за притеснение за доставките на природен газ у нас и транзита към други страни.Това коментира в сряда на извънредна пресконференция министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщи БТА.
По думите й налягането към момента е съобразно договореното. Късно във вторник имаше известни колебания в налягането, но това е в рамките нормалното, надяваме се да не се дължат на кризата в Украйна, отбеляза енергийният министър.
В Министерството на енергетиката е имало съвещание по повод преустановяването на доставките на природен газ от Русия към Украйна. Анализирани са състоянието на националната и транзитна газопреносна мрежа, на подземното газохранилище в Чирен и готовността за предстоящия есенно-зимен сезон. От анализа, който направихме, е установено, че към настоящия момент не са налице основания за промяна в режима на работа на националната и на транзитната газопреносна мрежа, каза Петкова. Това, което е подадено като заявка, се изпълнява в пълните обеми.
Състоянието на националната и транзита газопреносна мрежа е много добро. Към този момент не е налице никакъв риск за нашата газопреносна система и сигурността на доставките, каза министърът. По думите й в подземното газохранилище в Чирен има над 450 млн. куб. метра газ.
България има дългосрочни договори за доставка на природен газ и договор за транзит, към момента не са налице никакви основания да се притесняваме, че тези договори няма да бъдат изпълнени, каза Петкова в отговор на журналистически въпрос. Тя отбеляза, че днес е имало официално съобщение от "Нафтогаз" - Украйна, с което декларира, че ще продължи транзита на руски газ за страни от Европа. Смятам това за сериозно доказателство, че България и страните в Европа няма да имат проблем с транзита на руски газ, добави тя.
На присъстващите журналисти беше демонстрирано в реално време високото налягане на входа на страната и по транзитните газопроводи, както и работещите компресорни станции. Уплътнена е транзитната система, работи нормално, за зимни условия - даже прекрасно, националната система също работи, показаха от "Булгартрансгаз". Чрез обмен на данни от дружеството следят състоянието в Румъния и Украйна, където също няма индикации за намаляване на налягането.
България има споразумение с Гърция за доставки при кризи, които могат да ни осигурят необходимото количество природен газ, нямаме основания да смятаме, че ще стигнем до тази опция, коментира Петкова в отговор на въпрос.
Тя коментира още, че отговорните енергийни дружества и институции у нас работят много упорито за разширяване на газовото хранилище в Чирен. Проектът е много важен и неслучайно е включен в списъка на ЕК за проектите от общ интерес, публикуван наскоро, добави тя.

Убеден съм, че кранчето на руския газ ще спре и тогава България ще е единствената потърпевша страна. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” енергийният експерт проф.проф. Атанас Тасев:
„Ситуацията е много тревожна. Когато се случи газовата криза през 2009 г., бях главен експерт на комисията по енергетика и бях свидетел на всичко. Разликата сега е, че тогава Европейската комисия се намеси, беше арбитър в този спор и той беше решен”, припомни Тасев. Той коментира, че проблемът възниква от това, че украинската газотранспортна система е интегрирана с транзитната система. „За да има непрекъсваеми доставки на газ за Европа, е необходимо годишно да се акумулират около 25 млрд. куб. м газ, което става на територията на Украйна. За да може да функционира мрежата за вътрешно снабдяване, тя е с много байпаси, кръстосани връзки, което реално създава мрежа, с която се увеличава сигурността. Тоест, винаги при възникване на проблем може да се направи нов маршрут. Проблемът е, че тези връзки свързват транзитната с вътрешната система и в момента, в който се откажат доставките на газ директно за Украйна, тогава започва отклоняване на газ за самата Украйна”, посочи енергийният експерт. Той припомни, че това се случило и през 2009 г. и руснаците са прекратили тотално доставките за Европа.
„Сега Украйна е в състояние на война, както и на дефолт. Страната отказа да върне 3 млрд. дълг на Русия. В момента двете държави са изправени в много остра позиция едни спрямо други. Повече от убеден съм, че Русия ще спре кранчето, дори и ЕК да се намеси. Тогава ние от всички държави, които получават руски газ, ще сме единствената потърпевша страна”, коментира Тасев. Той уточни, че през нас спира транзитът, който е около 18 млрд. куб. м. „Напълно е възможно с оглед на острите отношения между Турция и Русия заради сваления самолет и след като гръмна газопроводът Баку - Тбилиси – Ерзурум, Русия да използва ситуацията и да прекрати газовите доставки. В момента през нашата страна компресорите работят на 110 %, за да доставят газ в Истанбул. Турция ще бъде лишена от 14 млрд. куб. м газ на годишна база точно в преддверието на зимата. От „Ерзурум” също се получават около 5-6 млрд. куб. м. Ако Русия премине и към вариант да спре доставките към „Син поток”, Турция ще бъде изправена пред енергийна криза”, заяви проф. Атанас Тасев. Енергийният експерт определи тази мярка като напълно възможна. „Това означава, че както транзитът, така и газовите доставки през България ще бъдат спрени. Тогава едната възможност за България е „Чирен”. Слава богу, в момента се твърди, че е пълен и имаме около 350 млн. куб. м газ”, каза още Атанас Тасев.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg