EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

„Газпром” и Македония преговарят за „Южен поток”

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

„Газпром” и Македония преговарят за „Южен поток”

mail13:00 | 04.10.2010прегледи 650 коментарикоментари 0


"Газпром" и Македония пристъпват към разглеждане на икономическите и техническите условия за увеличаване на доставките на руски газ в републиката, в това число и чрез строителството на разклонение на "Южен поток", съобщи ИТАР-ТАСС.
Това се казва в съобщение на руската компания след среща на делегация на "Газпром"  с президента на Македония Георге Иванов и премиера Никола Груевски.
Решението е взето въз основа на осъществяваната в Македония програма за ускорена газификация, преминаването на електростанциите на газово гориво, развитието на електрогенериращи мощности и като следствие от това - значителен ръст на потреблението на газ в близките години.
На срещата било заявено, че в случай на положителни резултати от посочените технико-икономически изчисления, страните ще излязат с предложение за подписване на съответно междуправителствено споразумение.
Изразеният от Македония практически интерес към проекта "Южен поток"  е още едно свидетелство за актуалността, важността и икономическата привлекателност на газопровода, целта на който е да бъдат диверсифицирани маршрутите на доставки на руски природен газ и да се повиши надеждността на енергоснабдяването на Европа, отбелязва Прайм-ТАСС.
През 2009 г. "Газпром" достави в Македония 0,1 милиарда кубически метра природен газ. С въвеждането в строя на електростанции, които работят с природен газ, и реализирането на националната програма за газификация, енергопотреблението на Македония след 2030 г. ще нарасне до 2,5 милиарда кубически метра годишно, сочат прогнозите.
Делегация на "Газпром" пристигна на посещение в Македония в края на миналата седмица, като една от темите на разговорите на руската компания с македонските официални представители бе включването на страната в проекта "Южен поток".


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg