EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Шест стъпки срещу корупцията

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шест стъпки срещу корупцията

mail17:42 | 09.07.2009прегледи 694 коментарикоментари 0


_newШест са приоритетните мерки за справяне с корупцията, които новото правителство трябва да предприеме, смята Бисер Боев от икономическия екип на ГЕРБ. Държавата е подредена лошо, каза той в предаването на Дарик „Кой говори”.
На първо място той посочи промяна в закона за обществените поръчки. Според Боев, чието име се споменава за министър на икономиката в новото правителство, този закон е усложнен и съдържа както предпоставки за корупция, така и възможност да не се търси отговорност от лицата, които участват в корупционни практики.
Втората точка е намаляването и премахването на лицензионни и разрешителни режими.
Третата мярка, според ГЕРБ е да се въведе където е възможно „принципът на мълчаливото съгласие: питаш една администрация, не ти отговаря в някакъв срок, значи е съгласна”.
Четвъртата мярка, електронно правителство и работа на едно гише.
Петата мярка според ГЕРБ е, че е крайно време да се реши огромният конфликт на интереси в министерствата. „Те едновременно да се занимават с основаната си функция – регулиране на пазара и правене на режими и политики така, щото всички участници в икономическия процес да са равнопоставени и втората им основна функция – да притежават и да управляват предприятия в същите тези сегменти, които с основната си функция трябва всъщност да регулират тези пазари. „Ние смятаме, че държавните предприятия трябва да бъдат извадени от министерствата, да бъдат сложени в отделен холдинг и този холдинг да се управлява по прозрачен и професионален начин. Там е голямата корупция”, каза Боев. По думите му тази точка е най-смелата и трудна, тъй като това означава досегашните принципали – министрите и министерствата, да се лишат от „най-сладкия си източник да доход”.
Шестата мярка е най-висшата администрация, включително хората, които се занимават с еврофондове, да имат по-високи заплати и в еврофондовете трябва да получават процент за свършена работа. Запитан колко по-високи трябва да са заплатите, Боев коментира: „В еврофондовете, ако работиш върху проект за 5 млн. евро и успееш да докараш нещата до там парите да се усвоят, а не да се контрактуват, какво пречи 2 на сто от тези пари да се дадат на хората, които са направили нещата от страна на държавата. Нищо не пречи”, каза Боев. Той обясни, че по отношение на останалите вече е политически въпрос и той трябва да се реши от бъдещото правителство.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg