EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Шеврон търси шистов газ в Румъния

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Шеврон търси шистов газ в Румъния

mail12:30 | 04.02.2013прегледи 639 коментарикоментари 0


Шеврон е получил разрешение да търси находища на шистов газ в Източна Румъния въпреки споровете във връзка с последствията за околната среда, които може да има методът на добиване на газа, предаде Франс прес. "Дадохме им разрешение, защото законът ни задължава", каза за агенцията Димитру Бузату, председател на окръжния съвет на окръг Васлуй, като добави, че американската компания
многократно е кандидатствала за получаване на разрешение. Мораториумът над проучването за шистов газ в Румъния изтече през декември, уточнява АФП.

Следващата крачка на компанията ще бъде да получи лицензен договор, преди да може да започне проучванията, каза Бузату. Шеврон съобщи, че ще продължи да сътрудничи с румънското правителство и всички дейности на компанията ще бъдат извършвани съгласно румънските закони и предписанията на Европейския съюз. Американската компания, цитирана от АФП отбеляза, че възнамерява да инвестира десетки милиони долари в разработка и експлоатация, ако бъдат открити големи залежи.
Добивът на шистов газ предизвика остра полемика в цял свят, а методът хидравлично разбиване, или фракинг, с който се добива шистовият газ, бе забранен в отделни страни като България и Франция заради опасност от замърсяване на водите или предизвикване на земетресения. Фракингът се състои във вкарване на голямо количество вода, пясък или химикали в скални маси под високо налягане, за да се освободи газът.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg