EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Швейцарският бизнес и България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Швейцарският бизнес и България

mail10:20 | 17.03.2013прегледи 1844 коментарикоментари 0


Страната може да заинтригува швейцарски фирми да инвестират тук с последователност, компетентност, прозрачност, казва в интервю за EconomyNews.bg Меглена Плугчиева, посланик на Република България в Конфедерация Швейцария.

Данаил Алеков,специален пратеник на EconomyNews.bg в Цюрих
Г-жо Плугчиева, има ли сериозен интерес от страна на швейцарските фирми към българския пазар?
В краткия период, в който съм в Швейцария установявам, че за съжаление в последните 3-4 год. са били прекъснати контакти, срещи , разговори с швейцарския бизнес, поради липса главно на посланик и търговско аташе в българското Посолство.
За последните седем месеца целият нов екип на Посолството положи огромни усилия, за да възстанови старите и създаде нови контакти с институции и организациите на бизнеса ОСЕК и СЕК. През есента представихме 20 български фирми-производители на вина и специалитети в Берн. На 13 март проведохме много голям Форум за представяне на България като атрактивно място за инвестиции и като сериозен търговски партньор. Имах предупреждения да бъда със скромни очаквания относно интереса на швейцарските фирми, но направихме всичко възможно и с гордост мога да заявя , че на форума дойдоха 77 швейцарски фирми от различни сектори на икономиката.

Ще успеем ли да заинтригуваме инвеститори да дойдат у нас и при какви условия това ще случи?
В момента има известен отлив от Азия и завръщане на европейските фирми, в това число и на швейцарските към Европа, които търсят подходящи места за инвестиции в производство и в други сектори. Това, което търсят швейцарските фирми в зависимост от тяхната дейност и от много други и различни условия, но най-важните са: да има политическа стабилност и предвидимост на страната, да има атрактивни рамкови условия за чуждите инвеститори (данъчна политика, добре работеща администрация, високо квалифицирани кадри и др.), функционираща правова държава, върховенство на закона.
Естествено, че можем да заинтригуваме швейцарски фирми, тъй като изпълняваме най-важните условия, но трябва да бъдем последователни и да има приемственост, компетентност и прозрачност в отношенията ни с чуждестранните инвеститори, да събуждаме доверие в тях. От тях ние очакваме нови технологии и производства и създаване на работни места. За вземане на решение да се инвестира в страната ни не е без значение географското положение и даже чисто субективни и емоционални фактори като нашето гостоприемство, прекрасната ни природа, превъзходна кухня и вина. Както виждате това е комплекс от фактори, но първите 3 условия остават решаващи.

Каква е оценката им за икономическия климат в България?
За съжаление по-голямата част от швейцарския бизнес не познава България. Липсвала е информация, не е правено достатъчно за представянето на страната ни. Затова сега активно се опитваме да запълним тази празнота и форуми от рода на този в Цюрих помагат изключително много. Важна е и мрежата от контакти и взаимодействие с нашите почетни консули в Цюрих, Женева и Лугано, както и взаимодействието с Българо-Швейцарската Камара в София, която също е много активна в последните няколко години.

Планираме участие на наши фирми на техни изложения в Швейцария в различните сектори : машиностроене, туризъм, вина и др. Следваща стъпка ще бъде и организирането на кооперационни борси, на които да се осъществи директен контакт на фирми от българска и швейцарска страна по сектори.
Предвижда ли се да се организира и българо-швейцарски икономически форум в София?
Всичко това не може да стане изведнъж, трябва време, усилия и постоянство и изграждане на доверие. В момента не мога да отговоря дали ще има форум в България. След изборите новото правителство ще има думата и по този въпрос.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg