EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чужденци с интерес към мурсалския чай

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чужденци с интерес към мурсалския чай

mail13:09 | 05.07.2021прегледи 1396 коментарикоментари 0


Поръчките от чужбина за доставка на мурсалски чай от плантациите в Триград са се увеличили през периода на пандемия, информира Златко Ушев, собственик на насаждения от култивиран чай в родопското село. Според него реколтата от лековитата билка в района на Триград през тази година е изобилна, въпреки продължителните застудявания и валежи през пролетта, предадоха БТА и информационните агенции.

Пратки с мурсалски чай пътуват не само за различни райони на България, но и за Полша, Германия, Словакия, Франция, Холандия, Швейцария. Част от поръчките са от българи, работещи зад граница, но напоследък се повишава и интересът от чужденци към ароматния чай, известен с целебните си свойства при простудни и белодробни проблеми, както и като имуностимулант. Сред купувачите са дългогодишни клиенти, убедени в качествата на билката, отглеждана край Триград, обяснява Ушев. Около 20 дка са неговите плантации от мурсалски чай, отглеждан на 1400 м надморска височина и същите условия, при които се среща диворастящият. От следващата седмица започва беритба на култивирания чай, а урожаят му се очертава добър, независимо от климатичните аномалии.

Продажбата на култивирания чай не е забранена, но произходът на продукцията се удостоверява от администрацията. Беритбата на билката от естествените находища на мурсалски чай край Триград и Мугла е забранена. От РИОСВ - Смолян предупреждават, че започват проверки дали се спазва забраната, а санкциите за нарушителите са от 100 до 3000 лв.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg