EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Чужденци извън ЕС не могат да купуват земеделска земя

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Чужденци извън ЕС не могат да купуват земеделска земя

mail10:15 | 31.10.2013прегледи 2569 коментарикоментари 0


Правителството се е запознало с Доклад по решението на Народното събрание за удължаване на мораториума за продажба на земя за чуждестранни граждани. Защитата на право на собствеността на земеделска земя и сега е уредена в законите на страната, в европейското право, както и в член 22 от Конституцията. Чужденците извън страните на ЕС и на Европейското икономическо пространство нямат право да купуват земя и няма да имат това право и след 2014 година, каза пред журналисти в МС вицепремиерът Зинаида Златанова, цитирана от БТА.
В член на 22 на Конституцията пише, че "чужденци и чуждестранни юридически лица могат да придобиват право на собственост върху земя при условията, произтичащи от присъединяването на Република България към Европейския съюз или по силата на международен договор, ратифициран, обнародван и влязъл в сила за Република България, както и чрез наследяване по закон. (2) Законът за ратифициране на международен договор по ал. 1 се приема с мнозинство две трети от всички народни представители. (3) Режимът на земята се определя със закон."
В момента няма международни договори, които да позволяват на граждани на трети страни да купуват земеделска земя в България,каза Зинаида Златанова.

След 1 януари граждани на ЕС и на Европейското икономическо пространство ще могат да купуват земеделска земя, подчерта отново Златанова. В договора за присъединяване на България към ЕС не е предвидено удължаване на срока за мораториума. Ако законодателят има предвид друго, то трябва да се промени договорът за присъединяване към ЕС или член 22 на Конституцията с всички последствия от тези действия, заяви Златанова. МС не разполага с правен инструментариум да налага мораториум, това е право на Народното събрание, заяви още Златанова. Подобно решение не може да бъде изпълнено нито споредбългарското, нито според европейското законодателство,добави тя.
Запитана за причините за решението на народните представители за удължаване на мораториума, Зинаида Златанова каза, че вероятно народните представители са имали предвид забрана за продажба на земя за граждани от трети страни.


 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg