EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Централните банкери засилват банковите регулации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Централните банкери засилват банковите регулации

mail14:44 | 07.09.2009прегледи 696 коментарикоментари 0


Управителите на големите централна банки обявиха споразумение по пакет от мерки за укрепване на регулацията и надзора в банковия сектор, засегнат от финансовата криза, предаде Франс прес.
Тези мерки "би трябвало да намалят значително вероятността и мащабите на напрежението в икономиката и финансите", се посочва в комюнике на Банката за международния плащания (БМП), чиято централа се намира в Базел.
Споразумението, което бе постигнато в неделя вечерта, задейства и подсилва така наречените мерки Базел II, които бяха ревизирани и приети през юли. Те налагат на банките да укрепят капитала си и да се справят с проблемите, които лъснаха при срива на финансовите пазари през миналата година.
"Споразуменията, сключени днес между 27 водещи страни, са основополагащи, защото те определят нови правила на банковата регулация и надзор в глобален мащаб", заяви президентът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, който председателстваше срещата в Женева.
Националните надзорни институции трябва да получат гаранции, че възнагражденията или бонусите на банкерите "отговарят на резултатите в дългосрочна перспектива и са в
съответствие с едно предпазливо поведение, когато става дума за поемане на рискове", подчерта Наут Велинк, президент на Базелския комитет по банковия контрол и централен банкер на Холандия.
На срещата обаче не бе определена точна дата за практическото приложение на пакета от мерки, които трябва да бъдат доизгладени през идните месеци.
"От банките ще бъде поискано да действат така, че да бъде повишено равнището и качеството на техния капитал, за да отговаря на новите правила, но в името на стабилността на националните банкови системи и на икономиката като цяло", се допълва в комюникето на БМП.
Мерките ще бъда доуточнени до края на годината и изпробвани и изгладени до края на 2010 година. Те ще бъдат прилагани така, че "да не изложат на риск съживяването на
реалната икономика", заключават експертите на БМП, цитирани от Франс прес.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg