EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Домати&лимони рекордно скъпи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Домати&лимони рекордно скъпи

mail15:45 | 02.09.2014прегледи 6039 коментарикоментари 0


Индексът на тържищните цени падна през август до 1,249 пункта. Това е най-ниското ниво на индекса за тази година и с четири процента под равнището от август 2013 г. Това отчита Държавната комисия по стоковите борси и тържищата.
През август цените на повечето плодове и зеленчуци са по-ниски спрямо юли. През месеца са паднали цените на българските и вносните домати. През това лято градинските домати се появиха по-късно на пазара. Периодът съвпадна с въведеното от страна на Русия ембарго, което доведе до увеличен внос на домати от някои европейски страни. По тези причини при цените на доматите, както градинските, така и оранжерийните се наблюдаваше рязък спад. Поевтиняването на месечна база на доматите от открити площи е около 33 на сто, на българските оранжерийни домати е около 27 на сто и на доматите от внос – 21 на сто.
Оранжерийните краставици са поевтинели през август със 7 на сто, а градинските и вносните краставици запазиха цените си от предходния месец сочат данните на ДКСБТ. В разгара на сезона е отчетен силен спад на цената на зелените чушки - 45 на сто, а от средата на месеца се увеличи предлагането на български червени чушки и цената им на месечна база намаля с 26 на сто. През август картофите се търгуваха на същите цени, както и през юли. За пореден месец се отчита ръст на годишна база при цената на зрелия фасул (15%), но тенденцията през последните месеци е на стабилизиране на стойностите.
При цените на плодовете също се наблюдава спад на месечна база, като при дините и пъпешите той е около 28 на сто и при ябълките и прасковите съответно 12 - 16 на сто.
В периода април - август 2014 г. се наблюдава трайна тенденция на поскъпване на лимоните. Тази тенденция се засили и само през август те поскъпнаха с 66 на сто до 5,25 лева за килограм. На годишна база лимоните поскъпват със 71 процента.
Сухата зима, студената и влажна пролет, обилните валежи и градушките и болестите доведоха до влошаване на реколтата на голяма част от плодовете и зеленчуците. Това е причината за слабото предлагане, въпреки високото търсене през летния сезон. В резултат на тези фактори и въпреки дъмпинговите цени на някои плодове и зеленчуци, произведени в ЕС за руския пазар, цените на голяма част от плодовете и зеленчуците през август тази година останаха на по-високи нива спрямо същия месец на предходната година.
Най-голямо поскъпване на годишна база е регистрирано при оранжерийните домати - 47 на сто. Доматите от открити площи през това лято са с 26 на сто по-високи, а при вносните домати е отчетен сравнително слаб ръст от 6 на сто.
Цените на краставиците са сравнително по-стабилни, като при градинските е отчетен спад с 2 на сто, а оранжерийните краставици поскъпват на годишна база с 8 на сто. Цените на краставиците от внос са с 18 на сто по-ниски спрямо същия месец на миналата година, но внесените количества са малки и не дават голямо отражение на пазара, смятат експертите.
Спрямо миналата година цените на зелените и червените чушки също остават на по-високи нива, като поскъпването на годишна база на червените чушки е 39.5 на сто, а на зелените - 17 на сто. Сезонът на зелените и червените чушки все още продължава и се предполага, че реколтата ще е по-добра, а цената им през следващия месец ще продължи да пада. Цените на пъпешите, прасковите и бананите имат спад на годишна база с около 5 - 8 на сто. По-висока все още е цената на българските дини, като спрямо миналата година поскъпването при тях е 18 на сто. Ябълките през август тази година се търгуват на същата цена, като и през същия месец на 2013 г. - около 1,178 лева за килограм.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg