EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цената на петрола скача след края на кризата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цената на петрола скача след края на кризата

mail13:42 | 05.06.2009прегледи 780 коментарикоментари 0


След рязкото поевтиняване на петрола през 2008 г. и 2009 г. се последва също толкова рязко поскъпване, след като икономиката на САЩ и други страни, засегнати от икономическата криза, се върне към нормалното си състояние. Това сочат прогнозите на водещата американска изследователска организация Ай Ейч Ес/Кеймбридж енерджи рисърч асошиейтс - КЕРА (IHS/ Cambridge Energy Research Associates - CERA), цитирани от ИТАР-ТАСС и БТА.
Организацията е специализирана в изучаване на пазара на енергийни суровини, геополитиката и тенденциите в промишлеността. Поевтиняването на петрола засегна тежко нарастването на обема на добива на суровини, пускането в експлоатация на нови преработващи предприятия и други проекти в петролно-газовия сектор. При възстановяването на темпа на растеж на световната икономика на нивото от преди икономическата криза тези фактори ще доведат до осезаем недостиг на въглеводородни суровини.
През 2008 г. цените на петрола достигна от 70 д. до 147 д., а след това се сринаха до под 40 долара. Сега цените се колебаят около 70 долара за барел, припомня изследователската организация.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg