EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Цената на войната в Либия?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Цената на войната в Либия?

mail15:20 | 28.03.2011прегледи 1064 коментарикоментари 0


Откакто наложи подобни свободни от полети зони над Ирак и Балканите през 90-те години на миналия век, Пентагонът не е провеждал толкова скъпа операция като тази в Либия. Дори бойните действия да приключат в рамките на седмици, бомбардировачите B-2, изтребителите F-15, ракетите Тмахоук и умните бомби, които валят над северноафриканската пустиня ще струват над 1 милиард, пише USA Today, цитиран от darikfinance.bg. И това е цената, плащана само от САЩ, цената на цялата операция, в която участват още Франция, Италия, Канада и Великобритания вече надхвърли тази сума.
Подобна сума по принцип може лесно да бъде абсорбирана от бюджета на Пентагона за 2011 г., който е в размер на 548 млрд. долара, но не в този момент. Администрацията на Обама се опитва да прокара в Конгреса мерки за сериозни фискални ограничения и увеличаване на приходите, като федералният бюджет е изправен пред колапс, ако законодателите не одобрят емитиране на допълнителен дълг в началото на април. Тогава държавните задължения на САЩ ще достигнат 14.3 трилиона долара.
Операцията в Либия всъщност излиза доста по-евтино от войната в Афганистан, за която американските данъкоплатци плащат по 2 млрд. долара на седмица.
А голяма част от разходите всъщност са текущи. Корабите обсадили Либия трябва да патрулират все някъде, самолетите трябва да летят, за да могат пилотите да запълват необходимите летателни часове, независимо дали пускат бомби или не. А бомбите и ракетите трябва да бъдат периодично бракувани или използвани и заменяни с нови по действащите договори с доставчиците.
В мирно време Пентагонът не може да оползотвори напълно постоянния приток от нови оръжия и боеприпаси от доставчиците си. Това води до сериозно нарастване на текущите разходи за складиране, обезопасяване и контролирано бракуване и унищожаване на наличните запаси.
Ето защо операции като тази в Либия, въпреки сравнително големите краткосрочни разходи, като цяло имат позитивен ефект върху военния бюджет на САЩ.
Когато хората гледат ценоразписа на Пентагона за войните на САЩ, сумите изглеждат огромни, но реално по-голямата част от тях не са извънредни разходи.
И все пак ако цената на операцията надхвърли 1 млрд. долара Обама може да се окаже в неудобна ситуация да моли Конгреса за одобрение за допълнителни разходи. Така лобито на военните може да наложи орязване на разходите за здравеопазване или образование.
Най-скъпото в операция като тази в Либия са Томахоук, всяко изстрелване на такава ракета от американските военни кораби струва близо 1.5 млн. долара, а само в неделя върху поддръжниците на Кадафи се изсипаха 186 ракети от този модел.
Умните бомби, всяка от които тежи по около един тон и се насочва с лазер или спътник към определена маркирана предварително цел, като либийски танк например, струват по 30 000 долара всяка.
Обикновените бомби, изсипвани от бомбардировачите B-2 са само по 10 000 долара едната. А замяната на дефектиралия самолет F-15, който се разби в пустинята ще излезе на Пентагона между 50 и 100 млн. долара.
За сравнение войната в Босна струваше на Пентагона по 3.4 млрд. долара годишно. Зоната, свободна от полети над Ирак излизаше по 2.1 млрд. долара годишно, цената на Косово през 1999 г. беше 2.4 млрд. долара. Войната в Ирак струва на военните в САЩ 146 млрд. долара на година. А войната в Афганистан по 119 млрд. долара годишно, като 2011 г. вече е най-скъпата година от началото на кампанията.

 


Тагове: Либия, САЩ, война
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046