EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хотелиери искат туристическа полиция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хотелиери искат туристическа полиция

mail11:15 | 08.08.2012прегледи 418 коментарикоментари 0


Към структурата на МВР да бъде създадено отделно звено - специализирана туристическа полиция, която да работи постоянно на територията на националните курорти, както и да бъде разкрито още едно РПУ с постоянен числен състав на  територията на община Несебър. За това настоява "Съюзът на собствениците" в курорта "Слънчев бряг", съобщиха за БТА от организацията.
Предложенията, които целят повишаване сигурността на туристите, са изпратени от хотелиерите до министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов и до главен комисар Ангел Антонов, директор на Главна дирекция "Национална полиция".
Безспорен е фактът, че РПУ Несебър е едно от най-натоварените през туристическия сезон. От Поморие до Обзор през летните месеци се струпват над 450 000 туристи. Същевременно постоянният състав на полицейското управление е от 120 човека. Според хотелиерите е невъзможно те да обслужват всички тези хора и винаги, във всеки един момент да осигуряват нужната бдителност и превенция.
"За сравнение ще посочим само, че големите ни центрове в страната, като Бургас, Варна и Пловдив се обслужват съответно от четири, пет и шест на брой РПУ-та, а територията от Поморие до Обзор, където се струпват и най-много криминогенни лица през лятото, се обслужва само от едно РПУ", посочват в писмото хотелиерите.

Черноморието е със специфични характеристики от гледна точка на осигуряването на сигурността, което предполага задължително служителите на реда, които работят тук да имат специална подготовка и да познават отлично региона, каза за БТА председателят на Управителния съвет на Съюза на собствениците в курорта "Слънчев бряг" Елена Иванова. Вярно е, че МВР осигурява допълнително командировани служители в този регион и ние дори вече две години оказваме съдействие при тяхното
настаняване и обезпечаване, но смятаме, че това не е най-удачния вариант и решение на въпроса, отбеляза тя.
Хотелиерите подчертават и необходимостта от изграждане на представителна сграда на РПУ-Несебър, тъй като материално-техническата база на управлението е от 1970 година. Нужно е сериозно обновяване и подобряване на условията, отговарящи на изискванията, капацитета и значимостта на региона, посочват в писмото си хотелиерите. Те предлагат всяка година, в началото на летния туристически сезон, специалисти от РПУ Несебър да организират и провеждат инструктаж на персонала в
хотелските комплекси за по-голяма бдителност и опит в предотвратяването на инциденти. С туроператорите да бъдат провеждани курсове за обучение по осигуряване на сигурността на туристите, предлагат те.
От Съюза настояват да бъде подсилено видеонаблюдението в региона, а видеонаблюдението на пътникопотока на Летище-Бургас да се извършва от експерти още на портала, като бъде включен и паркингът. Туристите от Израел да бъдат предварително запознати с практиките по засилената охрана, както на територията на Летище-Бургас, трансферите до комплекса, така и на територията на хотелите. В момента в Слънчев бряг почиват около 1 000 израелски туристи, съобщи Иванова. Идвайки на почивка в България те предпочитат полупансион. Но пък характерното за тях е, че са туристите, които оставят най-голяма сума кеш на ваканционен турист, посетил България. Експертът допълни, че първите няколко
дни е имало отлив на израелски туристи, веднага след това пазарът се е стабилизирал. Според Иванова атентатът на бургаското летище няма да се отрази на туристопотока следващото лято.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg