EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Хитрино - френска цистерна причина за трагедията?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хитрино - френска цистерна причина за трагедията?

mail06:10 | 27.03.2018прегледи 7354 коментарикоментари 0


Преди повече от година трагичен инцидент в Хитрино отне живота на седем души и рани други 29. На 10 декември 2016 г. влакова композиция с пропан бутан на фирма "Булмаркет" дерайлира и се взриви на жп гарата. Делото по случая продължава, а междувременно "Булмаркет" оповести своята позиция, позовавайки се на технически експертизи на чуждестранни вещи лица, изготвени в Румъния и Германия.

Според тях причината за инцидента не е високата скорост на влаковата композиция, а повреда на релсовия път. Изследването е показало, че високата скорост може да бъде обстоятелство за дерайлирането на влака, но не е достатъчно да причини трагедията. Според заключенията причината е повреда на стрелката, която разделя коловозите- една от стрелките на коловозите на гарата в Хитрино не е била заключена.

Сред другите причини, установени от експертизата, са че цистерната, превозвала пропилена, не е отговаряла на Конвенцията за международни железопътни превози и правилника за международен превоз на опасни товари. Цистерната е на френска компания с международен No 33 87 791 5652 - 4 , наета от румънска фирма, а не на "Булмаркет".

Тя е произведена през 1971 г. и е с полусферично дъно, което се оценява като опасно поради своята крехкост. През 80-те години тези цистерни са забранени от производство. За да продължат да се използват вече произведените вагони, има предписания за монтиране на допълнителни защитни елементи, които да гарантират тяхната безопасност до изтичане на експлоатационния им живот. Това не е направено с конкретната цистерна, въпреки задължителните периодични прегледи, извършвани от френския собственик, твърдят от „Булмаркет”. При последния такъв преглед е установено, че дебелината на метала е под предписаната от конструкторите. Въпреки това, в Румъния и издадено позитивно становище за нейната експлоатация. След инцидента в Хитрино френската компания изготвя доклад, в който се сочи, че по отношение на останалите цистерни от флотилията трябва да се вземе решение дали да се реконструират в съответствие с международните изисквания, или да се бракуват. 

"Булмаркет" твърди още, че след дерайлирането вероятно е щяло да има щети, но не и взрив, ако цистерната е отговаряла на системите за безопасност.

Подобни цистерни продължават да се движат по европейската железопътна структура и са част от композиции, които превозват опасни товари и такъв инцидент може да се повтори, категорични са от българската фирма.

Във връзка с така изнесените данни от „Булмаркет”, на 21 март EconomyNews.bg се обърна за коментар към френската компания, собственик на фаталната цистерна. Отговорът, който получихме е, че ще бъде разпространено официално прес комюнике, в която ще бъде изложена тяхната позиция и ще бъдат дадени отговори на поставените от нас въпроси.

Днес бе разпространено следното съобщение:

СТАНОВИЩЕ

на Ermewa Group относно твърдения, свързани със случая „Хитрино“

Във връзка с медийни запитвания към Ermewa – компания за отдаване под наем на транспортни средства, относно трагичния инцидент в село Хитрино, компанията желае да направи няколко уточнения.

 На 10 декември 2016 г. влакова композиция, състояща се от 26 цистерни, 20 от които са превозвали пропилен, три - пропан-бутан и три са били празни, дерайлира при навлизане в коловоз №3 на гара Хитрино със скорост от 78 км/ час. Дерайлирането на цистерна № 6 причинява дерайлиране на вагоните от № 7 до № 14. Една от засегнатите цистерни - № 10, отдадена под наем от Ermewa, е пробита от страничен предмет по време на инцидента. Пробивът води до изтичане на пропилен във въздуха, който се възпламенява и предизвиква експлозия.  

Цистерната, собственост на Ermewa, е отдадена под наем на румънската компания Autogas, която от своя страна я е отдала с цел превозване на пропилен на българската компания „Булмаркет“.

Ermewa използва случая да изкаже своите съболезнования към семействата на всички загинали по време на инцидента, както и да изрази подкрепа към пострадалите жители на Хитрино.

Още от самото начало на разследването Ermewa сътрудничи изцяло на българските власти. Компанията е предоставила на разследващите органи всички изискуеми документи по случая и съдейства изцяло за установяване на точните причини за настъпване на трагичния инцидент.

Въпреки че в момента се води наказателно дело по случая, в медийното пространство се появиха неоснователни твърдения, насочени срещу Ermewa и отправени от една от заинтересованите страни в съдебния процес. Твърденията, които „Булмаркет“ представи пред българските медии относно цистерна № 10 от влаковата композиция, не съответстват с истината и са в противоречие с фактите, изнесени от разследващите органи.  

Ermewa застава твърдо зад необходимостта от прозрачност и истинност на фактите, поради което прави следните уточнения:  

  • Експертизата на българските разследващи органи е установила по категоричен начин, че причината за инцидента е скоростта (почти два пъти повече от допустимата).
  • Вагон №10 кореспондира напълно с изискванията, посочени в Правилника за международен железопътен превоз на опасни товари (RID). Цистерната разполага с всички документи, необходими за законосъобразно извършване на дейност  в България.
  • Цистерната е произведена през 1971 г., като по Правилника за международен железопътен превоз на опасни товари има разрешително за експлоатация до 2025 г. Според действащите разпоредби цистерната подлежи на пълен преглед на всеки четири години, като последният такъв преглед е установил категорично, че тя е напълно обезопасена и изправна, а плътността на стените и дъното е над минималните изисквания. Всички последващи твърдения, които противоречат на тези факти, са неоснователни.
  • Всички документи, доказващи горепосочените твърдения, са предоставени надлежно на българските власти. Разследващите органи в България са установили по безспорен начин, че цистерната отговаря на всички действащи изисквания за транспортиране на пропилен, включително и изискванията спрямо минималната плътност на стените и дъното на цистерната.

 Дългогодишен доставчик на услуги в сферата на лизинговане на транспортни средства, Ermewa поставя на първо място контрола по качеството на продуктите си и тяхната надеждност. Клиентите на Ermewa разчитат на безкомпромисно качество, гарантирано чрез сертифицирането на компанията по ECM (Entity in Charge of Maintenance), ISO 9001:2008 (Quality Management System) и Mase.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg