EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Хакери проникнали в Агенция Митници

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Хакери проникнали в Агенция Митници

mail23:00 | 19.05.2017прегледи 1630 коментарикоментари 0


Специализирана прокуратура и ГДБОП провеждат мащабна операция срещу организирана престъпна група, с участието на хакери, подпомагащи контрабанда на стоки, съобщи СП. Предмет на разследването на Специализираната прокуратура и ГДБОП са действия на международна организирана престъпна група, занимаваща се с контрабанда на стоки, без знанието и разрешението на митниците, както и ползването на компютърни системи за извършване на промени, изтриване, добавяне или унищожаване на компютърни програми.

Установено е до момента, че хакери са създали зловреден софтуер, който чрез въвеждането му в компютърни информационни системи на Агенция Митници осигурява отдалечен достъп до митническите информационни системи. По този начин се приключват различни митнически режими без реално да има движение на стоки. Приключвани са транзити без съответните товарни автомобили да са се явили в митнически пунктове, без реално да осъществено пренасяне на стоки през границите и без да е извършен какъвто и да е контрол.

Действията се извършват едновременно на територията на градовете София, Добрич, Варна, Драгоман и Калотина.

До момента по реда на ЗМВР са задържани 23 лица, извършват се претърсвания и изземвания в домове, офиси на фирми и служебни помещения в сградата на Агенция „Митници“ в столицата.

Сред задържаните лица са хакери, представители на търговци, бивши и настоящи митнически инспектори. Действията продължават.

Повече от година и половина година екипът от ГДБОП и наблюдаващите прокурори запазиха в тайна действията си по разследването. Към момента се извършват активни и явни процесуално-следствени действия – около 100 претърсвания, обиски и изземвания. Задържаните по ЗМВР са 23-ма, като част от тях ще получат обвинения. Основните обекти на претърсванията са жилища, автомобили, помещения в сградата на Агенция „Митници“, служебни помещения на фирми. Трима от 23-та задържани са действащи служители на Агенция “Митници“. Освен личните им обиски, в момента се извършват претърсвания и изземвания на банкови касети, тъй като в домовете им са установени множество ключове от такива сейфове. До момента е проверена една касета на действащ митнически служител от Агенция „Митници“ и в нея е открита голяма сума пари – 80 хил. евро, 45 хил. долара, 10 хил. лева и около 30-40 златни монети, като е възможно тези пари да са с престъпен произход. Действията продължават и на територията на други европейски държави. Работим и с други прокуратури в рамките на съвместен екип за разследване. Става въпрос за международна организирана престъпна група. Активни процесуално–следствени действия се извършват и в Македония, където също е задържан митнически служител, поясни прокурор Румяна Арнаудова. Като цяло, установихме, че става въпрос на организирана престъпна група на територията на страните–членки от ЕС и Македония, която се занимават с контрабанда. За да избегнат плащането на мита и акцизи, на участниците в групата е било необходимо законосъобразно приключване на митнически режим. По категоричен начин е установено , че въпреки, че стоките не влизат на територията на България, те се „обмитяват“, т.е. транзитите се приключват официално, въпреки че стоките липсват, нито пък е извършена физическа или фактическа проверка на камионите, поясни Арнаудова. Престъпната дейност се е случвала благодарение на уменията на млад компютърен специалист /21-22г./, който е създал специален софтуер, прехвърлял го е на флашки, предавал ги е на определени хора и е създал възможност чрез отдалечен достъп да се манипулира системата на митниците и да се приключват различни транзити. За да установим схемата и лицата по веригата, беше необходимо време и тайни действия. Явните действия започнаха днес. Предстоят фактическите проверки за най-малко 20 автомобила - защо и как е бил приключен митническият транзит, каква е тяхната съдба е къде се намират в момента. Има данни, че подобни действия са извършвани и с товарни автомобили, с които са били пренасяни наркотични вещества. Утре ще бъдат повдигнати обвинения на лицата, за които според наблюдаващия прокурор има доказателства за участие в групата, обобщи прокурор Арнаудова. От името на Специализираната прокуратура тя благодари на главния секретар на МВР главен комисар Младен Маринов за успешните действия и отличната координация с ГДБОП.

Събирането на доказателства продължава в рамките на изключително сложно разследване на сложна по характер престъпна дейност. Тя е свързана с хакерски умения и комбинация за проникване и използване на служители вътре в системата на митниците, които са били необходими за осъществяване на престъпните намерения на групата, заяви главният секретар на МВР Младен Маринов. Зловредният софтуер има за цел да манипулира компютърната информационна система на митниците, за да създаде впечатление, че товарът е преминал през територията на страната. Вирусът предоставя възможност за дистанционен достъп до въпросния компютър. Групата се е опитала , правила е постъпки и в няколко случая е успяла да приложи схемата и на територията на други държави, като смятаме, че моделът на действие е идентичен. Първоначалният сигнал и подозренията са, че по този начин е прикривано пренасянето на дрога, но това предстои да бъде доказано, каза още главен комисар Маринов.

Транспортните средства привидно са превозвали определени стоки, т.е. задействани са транзити от отправно митническо учреждение. Автомобилът е трябвало да премине през територията на България и да излезе от определен митнически пункт, завладян от хакерската атака. Последствията от това са, че напускайки България, след закриване на транзита на българо – македонската граница например, следва възстановяване на ДДС и акциз на изпращача, като мита не се събират. Съдействалите на престъпната група митнически служители са на оперативно ниво и имат достъп до компютърните конфигурации на пунктовете, където е трябвало да се извършва закриването на транзита, допълни схемата Стефан Джолев.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg