EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Френски фермери протестират срещу Carrefour

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Френски фермери протестират срещу Carrefour

mail14:02 | 09.09.2016прегледи 739 коментарикоментари 0


Френски фермери организираха протести срещу веригата Carrefour, настоявайки за по-високи изкупни цени на говеждото месо, предаде БТА като се позова на Ройтерс.

Това е поредният протест на животновъдите във Франция, след напрежението между млекопроизводителите и млекопреработвателния гигант Lactalis, също заради ниски изкупни цени.

Производителите на говеждо във Франция изпитват затруднения от години в резултат от спадащото потребление. Цените намаляха още повече, след като кризата тази година на млечния пазар принуди фермерите да продадат повече животни на кланиците.

Първият протест се състоя във вторник сутринта в магазин на Carrefour в северния френски град Руан, а в сряда имаше по-мащабни демонстрации, включително в Париж.

Фермерските асоциации изтъкват, че Carrefour се противопоставя на инициатива на конкурентната верига супермаркети Systeme U, обещаваща по-високи цени за говеждото, отговарящи на определени характеристики за качество.

Според тях без подкрепата на Carrefour имат малки шансове за по-мащабно увеличение на цените. Те настояват за изкупни цени, покриващи производствените им разходи.

Браншовата федерация посочва, че от месеци преговаря с Carrefour, но без да успее да постигне споразумение, и че цените на търговската верига са с около 1 евро под необходимите средно 4,50 евро за покриване на разходите.

Франция, която е с най-голям селскостопански сектор в ЕС и най-големият производител на едър рогат добитък, пострада и от руското ембарго за внос на западни хранителни продукти, както и от епидемията от син език миналата година, която я лиши от някои от пазарите й за износ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg