EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Франция: Машиностроенето поднови работа

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Франция: Машиностроенето поднови работа

mail06:45 | 15.04.2020прегледи 10672 коментарикоментари 0


Над половината от компаните в машиностроителния сектор във Франция подновиха работа, обяви браншовата федерация, цитирана от Франс прес. Тя обаче очаква значителен спад в резултатите за 2020 година заради кризата с коронавируса.
За да рестартират, компаниите ще се нуждаят от собствен капитал. През 2019 година секторът на френското машиностроене запази шестото си място в света по износ (52,5 милиарда евро), нареждайки се зад Китай, САЩ, Япония, Германия и Италия. Персоналът се увеличи с 0,2% за втора последователна година, достигайки 615 450 служители.
Секторът на машиностроенето, в който преобладават малките и средни предприятия, претендира за водещ работодател във Франция.

БВП на Франция е спаднал с около 6% през първото тримесечие спрямо предходните три месеца. Епидемията от коронавирус е довела до спиране на голяма част от икономическата активност и е потопила страната в рецесия, според предварителна оценка на френската централна банка, цитирана от Франс прес.
Това са най-лошите тримесечни резултати за френската икономика от 1945 година. През четвъртото тримесечие БВП се сви с 0,1%, по последни данни на Националния статистически институт Инсее (Insee), така че страната технически е в рецесия.
През последните петнайсет дни на март икономическата активност е била с около една трета (-32 на сто) под нормалния темп, по оценка на Банк дьо Франс (Banque de France) въз основа на проучване сред 8500 компании.
Подобен спад на активността е имало през второто тримесечие на далечната 1968 година, по време на майските събития, но все пак свиването е било по-малко, изтъква банката в проучване за конюнктурата. Тя уточнява, че тогава спадът е бил 5,3%.
Подобно на изчисленията на Инсее, и централната банка е на мнение, че всеки петнайсет дни спиране на дейностите и изолация предизвикват свиване на БВП с 1,5% на годишна основа.
Според анализа на Банк дьо Франс повечето икономически сектори са понесли силни и резки прекъсвания на дейността, като най-засегнати са строителството, търговията, транспортът, хотелиерството и ресторантьорството.
В автомобилния сектор активността е намаляла до 41% от мощностите, в металургията - до 46%, докато фармацията (79%) и хранително-вкусовата промишленост (71%) са устояли по-добре на натиска.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg