EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Фотоволтаиците, подходящи за Родопите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фотоволтаиците, подходящи за Родопите

mail07:00 | 20.02.2019прегледи 3431 коментарикоментари 0


Необходими са национални програми за финансиране и насърчаване на използването на слънчева енергия като стратегически източник, особено за региони като Родопите, смята инж. Недко Пашамов, експерт по фотоволтаици, автор на книгата "Въведение във фотоволтаиката".

Според него проблемите на енергетиците при всеки по-обилен сняг, който прекъсва жици и мрежи в Родопите, могат да бъдат спестени, ако се инвестира в автономни соларни системи за малките отдалечени села. По думите му електричеството от слънчева енергия става все по-предпочитано за далновидни стопани в Смолянска област, а цените на соларните системи са в продължаваща тенденция на намаление. Соларната енергия би била разумна алтернатива и за областния град Смолян, чийто въздух също е сред замърсените с фини прахови частици през зимния период заради масовото отопление на твърдо гориво. Както на много места по света слънчевата енергия се е доказала, че е най-евтиният източник, така вярвам, че и в България ще дойде момент, когато тази енергия ще бъде най-евтина, прогнозира инж. Недко Пашамов.

Десетки соларни системи са монтирани през последните години в област Смолян. Най-разпространени в региона са системите до 30 kW мощност. Инж. Пашамов е проектирал и монтирал соларни централи от 5 до 30 kW както в Смолян и Златоград, така и в селата Кутела, Кожаре, Кошница, Борино, Ягодина. Близо 50 са автономните фотоволтаични системи, захранващи вили, хижи, каравани, селски къщи, селскостопански навеси и постройки.

Фотоволтаиците са изключително подходящи за Родопите, благоприятните условия са надморската височина, повечето слънчеви дни, средните температури и чистият въздух /с изключение на зимния Смолян/. Соларната енергия е най-чистата екологична енергия - няма отделяне на СО2, без електромагнитни излъчвания и УВ лъчения, допълва специалистът.

Влагайки в соларни системи в родопските села, могат да се избегнат главоболията на електроразпределителните дружества при авариите през зимата, причинени от снега. По този начин се гарантира непрекъснатост на електрозахранването, без проблеми от падащи върху електропроводите дървета и рухнали от снега стълбове. Инвестицията във фотоволтаици си струва, сравнявайки с разходите за поддръжка на мрежата в трудно достъпните места. Вариантът е особено приложим за обезлюдяващите родопски села, според инж. Пашамов, тъй като не са необходими особено големи мощности, след като повечето от къщите се отопляват с дърва и е нужно само захранване за битовите уреди.

Слънчевата енергия се препоръчва като добро решение и за отопление за домакинства. Инсталиран на покрива фотоволтаик от 5 до 10 kW може да захранва електрическа термопомпа, с която да се отоплява жилището. Подово отопление с нискотемпературни термопомпи например е направено в детската градина в родопското село Войкова лъка. Сред възможните приложения е и инфрачервено фолио за отопление, което се монтира на тавана или на пода на помещението.

Соларната енергия се прилага както за централи за производство на електрически ток, които са включени в паралел в обществената мрежа, така и за автономни системи. Прогнозите са след 2021 г. у нас да стартира инсталирането на т.нар. нетметеринг системи. При тях всяко домакинство има възможност да монтира на покрива си фотоволтаична система, която се включва в паралел в мрежата, а двупосочен електромер ще отчита произведената и консумираната енергия. През деня домакинството ще произвежда и "продава" в мрежата електричество, а вечер ще ползва енергията, от която има нужда. Показанията от електромера на края на месеца или годината ще се използват за баланс между произведената и потребената енергия.

Инвестицията в соларна система се изплаща за около 8-10 години, изчислява инж. Пашамов. Инсталиране на фотоволтаична мощност от 5 kW на фамилна къща от 1-2 етажа би струвало около 7500-8000 евро. Този вариант включва през зимата енергията да се използва за отопление, а през лятото да се продава в мрежата. Проектите за автономните централи захранват изцяло къщата. Инвестиращите в слънчева енергия се съобразяват, че след 25-та година на експлоатация, фотоволтаиците ще работят с 80 процента от мощността. По-евтини варианти са мрежови системи, които произвеждат изключително само за собствено потребление. При мрежовите системи цените намаляват до нива 900-1200 евро за киловат. Очакванията са този тип соларни системи да бъдат използвани масово до няколко години, предрича експертът.

Ефективни биха били соларни инсталации на обществени институции в Смолян и региона, защото сградите на училища, общини, администрации са разположени на благоприятни локации и с подходящи покриви. С фотоволтаици могат да се оборудват "умни автобусни спирки", подсказва инженерът. "Умни", защото монтирани фотоволнаични панели дават необходимата енергия за зареждане на джиесеми, лаптопи, осветление през нощта, за инфрачервени отоплители през зимата и вентилатор през лятото.

В Смолянска област могат да се видят според инж. Пашамов и примери на "опорочени" соларни проекти, главно с финансиране по европейска програма. Сред лошите примери е фотоволтаична система, поставена в неподходящо място, подобно на каньон, в който слънчевото греене е от 9 ч. до 14 часа през деня. Списъкът се допълва от покривна фотоволтаична централна, която почти не работи поради сгрешен проект, неправилна инсталация и обслужване. Проблемни проекти, които показват, че целта е била да се усвоят европейски средства, като контролът при изпълнението не е възложен на експерти в тази област, коментира инж. Пашамов. /БТА

снимка:ЕП


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg