EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фондов трус от Токио до Ню Йорк

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фондов трус от Токио до Ню Йорк

mail17:10 | 15.03.2011прегледи 1516 коментарикоментари 0


Паниката на Токийската фондова борса се пренесе и на европейските пазари днес на фона на взривовете в АЕЦ и повишеното ниво на радиация в Япония. В края на търговията на Токийската фондова борса днес водещият индекс Nikkei-225 потъна с цели 1105,34 пункта или 10,55 на сто и закри на равнище 8 605,15 пункта – третият най-голям спад от създаването на борсата преди повече от половин век. След силното понижение на индексите на борсите в Хонконг (-2,86%), в Шанхай (-1,41%), Сидни (-2,11%), Сеул (-2,40%) и Сингапур (-2,49%), европейските борси откриха търговията тази сутрин със силен спад. Към 11.30 часа българско време обаче Франкфуртската борса потъна с близо 5%, а борсите в Лондон, Париж и Милано - с над 3%.

Компаниите губят стойността си
Във Франкфурт акциите на ядрените компании поевтиняха, а на енергийните групи за слънчева енергия поскъпнаха. Най-големи загуби регистрират електроенергийните компании в Япония. "Появява се все повече информация за щетите, нанесени от земетресението на заводите на различни компании, затова последиците за печалбите неизбежно ще бъдат негативни", отбелязва анализаторът на Mizuho Investor Securities Такеро Инаизуми. „Аварията в АЕЦ е допълнителен негативен фактор и реакцията на пазарите на това е паника и разпродажба на акции", заяви директорът на Рaradice Investment Management Pty Мат Риордан. Цената на акциите на японската банка Mitsubishi UFJ поевтиняха с 8,8%, на Honda - с 3,9%, Suzuki - с 8,7%. Honda спря работата на пет свои завода в Япония, Suzuki взе решение за затвори всичките си заводи до 16 март. Акциите на Toyota поевтиняха със 7,4% на фона на изказванията на президента на компанията Акио Тойода, че дилърите, доставчиците и партньорите на най-големия световен производител на коли са пострадали сериозно заради земетресението и последиците от него. Заводите на Toyota са затворени от 14 до 16 март. Стойността на книжата на Fujitsu, който обяви вчера, че прекратява производствената си дейност в 10 предприятия заради отключванията на тока и повредите, нанесени от стихийното бедствие, спаднаха с 9,3%. Цената на акциите на Sony се понижи с 8,9%. За разлика от понеделник, когато отбелязаха ръст акциите на строителните компании, които трябва да получат поръчки за възстановяване на разрушените обекти, днес поевтиняват книжата на всички 225 компании, които се включват в индекса Nikkei 225.
Япония-Китай
Китай вече изпревари Япония и зае второ място по обем на обща пазарна капитализация на компаниите, чиито акции се търгуват на фондовите борси в страната. След приключване на вчерашната търговия общата капитализация на компаниите, чиито акции се търгуват на борсите на КНР, достигна 3,96 трилиона долара, което е с 5,3% повече, отколкото аналогичния показател в Япония, който е на равнище от 3,76 трилиона долара. Първо място заемат САЩ, капитализацията на американския фондов пазар надхвърля 16 трилиона долара. Икономистите отбелязват, че стихийните и техногенни катастрофи връхлетели Япония са съдействали до голяма степен за успеха на китайските фондови борси. Природните бедствия са предизвикали максималния за последните две години спад на японския фондов индекс Nikkei 225. Изоставането на Япония вероятно ще се задълбочи през следващите дни на фона на продължаващите разпродажби на фондовите борси на страната. Разрастването на мащабите на ядрената криза принуждава инвеститорите с голям песимизъм да оценяват икономическите последици от земетресенията и цунамито в Япония. Много експерти смятат, че случващото се в Япония може да окаже по-голямо, отколкото по-рано се е очакваше, влияние върху световните пазари и върху нивата на търсене на суровини.

WallStreet днес

Акциите на WallStreet поевтиняха силно, изтласквайки промишления индекс Dow Jones с близо 300 пункта надолу при откриването на търговията, предаде Асошиейтед прес. След като първоначално се срина с 297 пункта, в сутрешната сесия Dow Jones бе на равнище от 11 758 пункта, отчитайки спад
от 239 пункта или 2 на сто. По-широкообхватният индекс S&P 500 се сви с 30 пункта или 2,4 на сто до 1265 пункта, а индексът на високотехнологичните дружества Nasdaq  потъна със 77 пункта или 2,8 на сто до 2623 пункта. Междувременно котировките на петрола в Ню Йорк също се понижиха силно, достигайки най-ниските си равнища за този месец, след като инвеститорите потърсиха в долара убежище на фона на засилващата се криза в Япония. Американския лек суров петрол с доставка през април поевтиня с 3,40 долара или около 3,4 на сто до 97,70 долара за барел в сутрешната търговия на борсата в Ню Йорк. В Лондон цената на сорта Брент се понижи с 4,29 долара или близо 4 на сто 109,38 долара за барел.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg