EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Фирми: Apple, Bet365, Starbucks

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Фирми: Apple, Bet365, Starbucks

mail16:31 | 22.05.2018прегледи 2428 коментарикоментари 0


Apple преведе €1,5 млрд. ($1,76 млрд.) в специална сметка, създадена от ирландското правителство, съобщи министърът на финансите Паскал Донахю, цитиран от Ройтерс. 

Депозитната сметка е открита, за да може Ирландия да си върне 13-те милиарда евро от стари данъци.

Европейската комисия нареди на Apple през август 2016 година да възстанови на Ирландия 13 милиарда евро данъците, които тя не е платила и които Брюксел определи като незаконна държавна помощ. Мярката е част от по-широка кампания на европейската институция срещу така наречените изгодни данъчни сделки, които обикновено се прилагат от по-малките страни в съюза, за да привлекат мултинационални компании с инвестициите им и работните места, които откриват. 

Ирландия обяви през април, че ще започне да събира над 13 милиарда евро стари данъци от Apple. Това се случи 19 месеца, след като Европейската комисия постанови, че данъчното споразумение на Дъблин с технологичния гигант е незаконна държавна помощ.

ЕК нареди на Ирландия да си събере с обратна сила данъците за периода 2003-2014 година. Ирландия не се съгласи, твърдейки че постановлението подкопава целостта на ирландската данъчна система.

През октомври миналата година ЕК заяви, че ще изправи Ирландия пред Съда на ЕС заради забавянето й да си възстанови парите.

Гигантът за онлайн залагания Bet365 е завършил плановете да пренасочи основните си дейности от Гибралтар в Малта, след като Великобритания напусне ЕС. Това съобщи в. "Times of Malta", цитиран от ДПА. 

Британските собственици на компанията ще преместят на средиземноморския остров и около 1000 служители, посочва изданието, позовавайки се на източници. 

Bet365 има годишни приходи от 1,5 млрд. бр. лири ($1,8 млрд.), сочат най-новите данни. Според оценки компанията има 23 милиона клиенти по целия свят. 

Вестникът съобщи, че компанията е придобила голяма част от строителен проект в крайбрежния малтийски град Слима, който да служи като център на дейността й. 

Малта, най-малката членка на ЕС, стана привликателен център за компании за онлайн хазарт благодарение на данъчния си режим. Предстоящото излизане на Великобритания от Общността пък хвърли сянка над бъдещето на Гибралтар, тъй като Брекзит ще отдели анклава от останалата част от Европа.

Американската верига Starbucks планира да засили присъствието си на динамично развиващия се китайски пазар и към 2022 г. да удвои броя на кафенетата си в страната до 6000. Това съобщи ТАСС, позовавайки се на китайски медии. 

Компанията влезе на китайски пазар преди близо 20 години и контролира над 50 процента от пазарния сегмент. Към началото на 2018 г. тя имаше в Китай около 3300 обекта в над 140 града. 

Благодарение на бързото разширяване чрез създаване на 600 нови кафенета годишно се очаква за няколко години приходите на Starbucks в страната да се утроят, посочва веригата. 

Миналата седмица китайската верига кафенета Luckin Coffee обяви, че започва дело срещу Starbucks за нечестна конкуренция и монополизиране на кафейния сегмент от китайския пазар. Искът включва обвинения в примамване на доставчици чрез "ексклузивни" условия на договорите, което се отразява негативно върху доставките на специализирано оборудване, опаковъчни материали и суровини за приготвяне на напитки за отделните пазарни участници, посочва компанията. 

/БТА


Тагове: Bet365, Малта
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg