EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Нов собственик на "ТИ Би Ай Банк"

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Нов собственик на "ТИ Би Ай Банк"

mail07:50 | 28.05.2016прегледи 3942 коментарикоментари 0


На 25 май 2016 г. подуправителят, ръководещ управление „Банков надзор“, издаде на 4FINANCE HOLDING S.A.- дружество, регистрирано по законодателството на Великото херцогство Люксембург, предварително одобрение за косвеното придобиване на 100% от акциите на вписания акционерен капитал на „Ти Би Ай Банк“ ЕАД чрез придобиването на всички акции от капитала на TBIF Financial Services B.V., едноличен собственик на капитала на банката, съобщи БНБ. Одобрението се издава при условията на поетите от 4FINANCE HOLDING S.A. ангажименти в представения Стратегически план за развитие на „Ти Би Ай Банк“ ЕАД за запазване на настоящия бизнес модел на банката и адаптирането му към новите технологични пазарни тенденции, за спазване на установените регулаторни изисквания за разумно и надеждно управление на основните банкови рискове, както и за осигуряване на капиталова подкрепа с оглед осъществяването на оповестените стратегически цели.

В съобщението на БНБ не се уточнява, че купувачът е латвийска компания, но според информация в латвийски медии базираното в Рига дружество, но регистрирано в Люксембург, работи с клиенти в 15 държави, включително в България, под марката Vivus (от латински "Живот"). Основните й пазари, освен Латвия и съседната Литва, са Полша, скандинавските страни, Грузия и Испания - всички останали пазари, според финансовия отчет за 2015 г., са посочени сумарно и генерират сачмо 12 млн. евро лихвен приход и 23 млн. евро загуба. Нетната печалба на групата е 64 млн. евро при 318 млн. евро лихвени приходи, съобщава Инфосток.

Одобрението на БНБ се издава при условията на поетите от 4FINANCE HOLDING S.A. ангажименти в представения Стратегически план за развитие на „Ти Би Ай Банк" ЕАД за запазване на настоящия бизнес модел на банката и адаптирането му към новите технологични пазарни тенденции, за спазване на установените регулаторни изисквания за разумно и надеждно управление на основните банкови рискове, както и за осигуряване на капиталова подкрепа с оглед осъществяването на оповестените стратегически цели.

TBI банк ще смени за втори път своя собственик в рамките на 6 години. През 2011 г. словенската Nova ljubljanska banka продаде българското си поделение (тогава "НЛБ Банка София") на TBIF Financial Services - част от холандско-израелският финансова група Kardan, който имаше бизнес в България бързи кредити, лизинг и ипотечно финансиране.

TBI банк е основана през 2002 г. с името "Банка Запад-Изток" от словенски инвеститори, водени от Activa Holding (75%) и дъщерно дружество на Nova ljubljanska banka. По ругулаторни причини банката от Словения беше принудена да продаде поделенията си в чужбина и преименуваната НЛБ банка София се озова в TBIF Financial Services срещу 15 млн. евро. Според различни източници сегашната сделка за „Ти Би Ай Банк" се оценява на 64 млн. евро.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg